Kabelbreuk bij Parera legt eiland lam; capaciteitstekort niet het probleem

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao zat gisteren vanaf ongeveer 13.30 uur lokale tijd in het donker; niet letterlijk, want het was nog overdag, maar wel figuurlijk want het hele eiland had geen stroom. Toen de elektriciteit in de verschillende wijken uitviel was nog niet duidelijk hoe omvangrijk het probleem was, maar gaandeweg werd voor iedereen duidelijk dat er sprake was van een ‘black-out’.

BlackoutAq2Nutsbedrijf Aqualectra meldde op Facebook aanvankelijk slechts dat enkele productie-eenheden als gevolg van een storing waren uitgevallen. Daardoor zaten alle buurten zonder elektra. Technici waren bezig om de situatie zo spoedig mogelijk te herstellen. Aldus Aqualectra, dat onmiddellijk excuses aanbood voor het ongemak.
Wat de oorzaak precies was, bleef daarmee enige uren onduidelijk. De afgelopen dagen kampte het Curaçaose energiebedrijf met capaciteitstekort als gevolg van de grote hitte sinds eind vorige week. Daardoor bereikte het stroomverbruik een piek, doordat bedrijven en huishoudens massaal de airco aanzetten. Aqualectra moest enkele keren noodgedwongen ‘schakelen’.
Sinds woensdag is het echter iets minder warm en is er in principe ook voldoende wind voor de twee windmolenparken.
Na de stroomuitval verlieten veel werknemers noodgedwongen hun werkplek, waardoor er hier en daar verkeersopstoppingen ontstonden, vooral op enkele drukke kruispunten waar de stoplichten het niet meer deden.
De regering-Pisas heeft nog niet officieel gereageerd, maar afgelopen week waarschuwde minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling nog dat Aqualectra gehouden is om adequaat elektriciteit en water te leveren. De directeur van het nutsbedrijf, Darick Jonis, verblijft in het buitenland.
In een nieuwe post meldde de stroomproducent dat uit een eerste onderzoek was komen vast te staan dat een defect in het substation te Parera de oorzaak is van de storing, die uiteindelijk heeft geleid tot de black-out.
Tijdens een briefing voor de media om 17.00 uur in de nog niet in gebruik genomen nieuwbouw aan de Nieuwe Haven vertelde power supply chain manager Rudolf Garmes dat er een beschadiging van een hoofdkabel bij Parera was geconstateerd. De oorzaak van die breuk is nog onbekend en wordt onderzocht.
Dit leidde ertoe dat zich plotseling een groot verlies aan voltage voordeed, waardoor de centrale Dokweg 2 de productie niet langer aankon en uitviel. Dit op zijn beurt had een grote disbalans voor het hele net tot resultaat en vervolgens werd de volledige stroomvoorziening uitgeschakeld.
Rond het tijdstip van de briefing werd begonnen met het opstarten en de levering van stroom. Dat gebeurde stapsgewijs en wijk voor wijk. Volgens het draaiboek duurt het dan drie tot drieënhalf uur voordat álle adressen weer aangesloten zijn. Dat zou dan rond 20:30 uur het geval zijn, maar verschillende buurten waren uiteindelijk pas veel later aan de beurt; zelfs rond middernacht nog. Ook waren er locaties waar de stroom opnieuw uitviel.
Directielid Neysa Isenia verzekert dat de black-out niets te maken heeft met een tekort aan capaciteit, maar door de kabelbreuk komt en vervolgens een aaneenschakeling van gebeurtenissen. Opnieuw werden verontschuldigingen aangeboden aan de samenleving.
Bij het ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC) sloegen de generatoren meteen automatisch aan en was al die tijd alles onder controle. Om stroom te besparen worden als eerste de afdelingen met patiënten en de meest kritische ruimtes voorzien; de administratie moet het even zonder elektriciteit doen.
Ook luchthaven Hato is gewoon opengebleven: vliegtuigen konden landen en opstijgen. Curaçao Airport Partners schakelde gelijk over op de generatoren, waardoor alles normaal functioneerde. Alleen de airco valt in zulke situaties uit, maar aankomende passagiers werden door CAP getrakteerd op een koel flesje water.

Foto Aqualectra


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).