Het ‘30-mei-bedrijf’ is altijd gelieerd gebleven aan de raffinaderij
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het in 1965 opgerichte bouwbedrijf Wescar, dat veel werkzaamheden verrichtte op de raffinaderij, sluit de deuren. Dit kan geconcludeerd worden uit de openbare verkoop van het materieel gisteren door de Ontvanger van de Belastingdienst.
De verkoop van kruiwagen tot machines, auto’s en kantoormeubilair vond plaats op het terrein van Heintje Kool, tegenover de raffinaderij en gebeurde bij opbod. In het register van de Kamer van Koophandel (KvK) staat nog niet bij het bedrijf dat ‘de registratie is opgeheven’. De directeur is de 58-jarige Ralph Streedel.
Wescar staat voor vele Curaçaoënaars nog in het geheugen gegrift waar het gaat om de opstand van 30 mei 1969. Een cao-conflict bij Werkspoor Caribbean (Wescar) was de start van de onlusten op die bewuste dag in 1969, een belangrijke historische gebeurtenis voor Curaçao, waarna veel op politiek en sociaal niveau veranderde. Ton de Jong schreef hierover in een historisch artikel in deze krant: ,,Shell ging (in die tijd) veel werk uitbesteden aan onderaannemers, waarvan Wescar de grootste was. Deze dochter van Werkspoor betaalde per uur de helft van wat Shell-werknemers kregen. Het conflict hierover escaleerde. Shell speelde een dubieuze rol. Het Statenlid J. Oenes van de Democratische Partij verwoordde het in een interview zo: ‘De Shell weet niet wat hier gebeurt. Zij leeft naast de gemeenschap. Van het moment dat de vakbonden bij Wescar looneisen begonnen te stellen, wist iedereen dat Wescar zelf die verhoging niet kon betalen’.”
Op de website van het Nationaal Archief Curaçao wordt over de opstand geschreven: ,,De aanleiding van de opstand is een cao-conflict bij Wescar, een onderaannemer van Shell. Een stakingsoproep van de vakbonden om de looneisen kracht bij te zetten, vindt massaal gehoor: 5.000 mensen leggen het werk neer en houden een mars van de Shellraffinaderij naar de binnenstad van Willemstad. En dan gaat het mis. Groepjes beginnen ruiten in te gooien, branden te stichten en te plunderen. Auto’s van voorbijgangers worden tegengehouden, in brand gestoken en Europeanen worden lastiggevallen. Op Curaçao kan de aanwezige politie niet veel uitrichten. Ze zijn met te weinig mensen en de mars loopt volledig uit de hand, de binnenstad van Willemstad staat in brand.”
Toen in de jaren tachtig Shell personeel afvloeide was het Wescar die dit personeel veelal in dienst nam. Zo zorgde dit bedrijf voor het bewaren van de rust. Het bedrijf is altijd nauw betrokken geweest bij de raffinaderij, ook ten tijde van PdVSA. De belangrijkste taak was het onderhoud. Wescar kreeg in 2018 nog opdracht van Curoil om de jetfuel-oliepijp vanaf Refineria Isla (Valentijn) tot het vliegveld Hato te vernieuwen. Met de sluiting van de raffinaderij en het almaar niet opnieuw opstarten met een nieuwe exploitant heeft het bedrijf uiteindelijk de das omgedaan.