Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Corendon-hotel heeft een vergunning van de Curaçaose overheid gekregen om het mangrovebos rondom het nieuwe hotel in aanbouw schoon te maken. Dit nieuwe hotel wordt gebouwd naast het Corendon Mangrove Beach Resort.

F03 Corendon mangrovebos 2,,Het schoonmaken gebeurt in drie zones met als doel de mangrove op te schonen en de duikers door te spoelen voor een betere doorstroming”, aldus de keten die hiervoor gecertificeerde bedrijven inhuurt, die naar eigen zeggen ‘zorgvuldig te werk gaan om het beschermde gebied geen schade toe te brengen’. Het schoonmaken gebeurt ook in overleg met de organisaties in Otrobanda, verenigd in Grupo 6. ,,De werkzaamheden zijn inmiddels gestart”, aldus Corendon.

Uitgelegd wordt dat aangezien het hotel in een bijzonder natuurgebied met mangrovebossen ligt, de mangroven op het eigen terrein, maar ook aangrenzende delen schoongemaakt worden. In de eerste fase start het baggeren binnen de zone met hoogtij. ,,Met de extra hoeveelheid water door de hoge stand van het water, is in 12 uur deze zone schoongepompt en wordt alle bagger afgevoerd naar het naastgelegen asfaltmeer”, aldus de uitleg. De duikers worden met de pomp ook meteen grondig gereinigd. Daarnaast wordt ook een gedeelte van de mangrove gesnoeid en uitgedund om de bestaande planten weer gezond te maken. Dit gebeurt ook in de twee andere zones. In de derde zone wordt nog een pad gecreëerd. ,,Binnen een periode van een jaar worden de gesnoeide en uitgedunde mangroves gecompenseerd”, zo wordt benadrukt.

Verder wordt de grond opgeschoond in samenspraak met Grupo 6, een samenwerkingsverband van diverse maatschappelijke organisaties waaronder de milieubeweging Amigu di Tera. Corendon: ,,Zij streven ernaar om het gebied schoon te houden van muggen en besmet water en staan altijd voorop om de mangroves te beschermen tegen wildkappen en steun te verlenen aan het behoud hiervan. Het gebied wordt daarnaast handmatig ontdaan van zwerfafval en helemaal opgeknapt. Zo wordt er ook gekeken naar het aanplanten van nieuwe mangroven binnen een periode van een jaar in overleg met Carmabi, de Stichting Caribisch Onderzoek en Beheer van Biodiversiteit en Amigu di Tera.”

De hotelketen legt nog uit: ,,Bepaalde gebieden op Curaçao staan al ruim twintig jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Onderdeel hiervan zijn Willemstad en het rifgebied in Otrobanda, rijk aan mangrovebossen, zeegrasbedden en koraalriffen. Mangrovebossen worden wereldwijd ernstig bedreigd, maar zijn van enorm belang voor biodiversiteit, waterzuivering, het vastleggen van koolstof en kustbescherming.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.