Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Behalve de benzine- en dieselprijs gaan ook de stroom- en watertarieven omhoog. Deze laatste twee met ingang van 1 maart aanstaande.

Water en stroomElektriciteit wordt 71,4 cent per kilowattuur (kWh) voor het meeste voordelige verbruik, namelijk voor huishoudens over de eerste 250 kWh. Dat is op dit moment nog 69,6 cent per kWh. Bij leidingwater stijgt het tarief tot 9,43 gulden per kuub (m3). Dat is op dit moment nog 9,25 gulden. Deze prijzen zijn van toepassing op de eerste 9 kuub water huishoudelijk verbruik. Bij méér verbruik loopt de eenheidsprijs al snel op naar 14,58 gulden (bij verbruik tussen de 9 en 12 kuub); 16,52 gulden (bij verbruik tussen de 12 en 20 kuub); en zelfs 18,49 gulden bij elke m3 daarboven.
De stijging van de elektriciteitstarieven is het resultaat van hogere gemiddelde brandstofkosten voor de productie van stroom vanwege een forse stijging in de brandstofprijzen in combinatie met de verwachte productie-mix (waaronder een iets groter aandeel van windenergie en een lagere inzet van goedkopere productie-inrichtingen) en een lagere correctiefactor over januari 2023.
Aldus de toelichting van overheidswege. De stijging van de watertarieven is het resultaat van hogere elektriciteitskosten voor de productie van water en een hogere correctiefactor over januari 2023.
Deze krant berichtte afgelopen zaterdag al over de toename van de prijs voor benzine en diesel. Mogas 95 benzine wordt 17,5 cent duurder en kost vanaf 28 februari 2,17 gulden per liter. En Gasolie LSD (low sulfur diesel) stijgt met bijna 15 cent per liter en kost dan 1,92 gulden aan de pomp.
Dit meldt het Bureau Telecommunicatie en Post (BT&P) in zijn maandelijkse persbericht hierover. BT&P houdt toezicht op de prijsontwikkelingen van olieproducten en van nutsvoorzieningen.
BT&P adviseert de Raad van Ministers (RvM) over de nieuwe tarieven. Pas nadat de RvM het voorstel goedkeurt, stelt de minister van Economische Ontwikkeling - die tevens belast is met energiezaken - de tarieven vast. Dat zijn dan de maximale tarieven die een maand lang gehanteerd mogen worden.
Met deze procedure, die internationale en lokale factoren in aanmerking neemt, bewaakt toezichthouder BT&P naar eigen zeggen ‘op een onafhankelijke, transparante manier de continuïteit en de billijkheid van de levering van brandstof, water en elektriciteit aan de lokale bevolking’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.