Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Thans kan het Openbaar Ministerie bevestigen dat er een aangifte van CBCS is ontvangen”, zo meldt het OM in een persbericht.

cbcsHet gaat over de kwestie rond het CPR-traject (Caribbean Petroleum Refinery), waar deze krant zowel in de editie van zaterdag als die van gisteren uitvoerig over berichtte.
De persverklaring van het OM werd gisterochtend rond half tien uitgestuurd door de woordvoerder. Daarmee staat vast dat er dus wel degelijk aangifte is gedaan door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).
Vrijdag kon de OM-woordvoerder zelf eerst niets zeggen en verwees vragen direct door naar de persofficier van justitie. Laatstgenoemde reageerde uiteindelijk pas later op de avond - vlak voor de deadline van de krant - en ontkende daarbij de aangifte met zoveel woorden. Dat zorgde voor veel verwarring, omdat de redactie over harde informatie beschikte dat dit wel degelijk was gebeurd.
In het weekend werd niets meer vernomen van het OM. Ook op vragen die zondag overdag waren gesteld, werd niet geantwoord. Daardoor bleef er onduidelijkheid en onzekerheid bestaan over de vraag of de Centrale Bank nu wel of geen aangifte had gedaan. Vooral ook omdat de CBCS zelf tot nu toe niets loslaat.
Dat werd versterkt door de verklaring van CPR ‘niets te weten van een aangifte’. Een glasharde ontkenning dus van de zijde van CPR, die aangeeft constant in gesprek met de Centrale Bank te zijn, maar geen moment door de CBCS te zijn geïnformeerd hierover. Zoals deze krant gisteren al berichtte, blijkt CPR wel degelijk op de hoogte.
Maar, wat is er dan vanuit de voorlichting van het OM misgegaan? Het communiqué van gisterochtend legt het aldus uit: ,,Afgelopen donderdag, 26 januari 2023, begon de informatie te circuleren dat door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) aangifte zou zijn gedaan van strafbare feiten - waaronder valsheid in geschrifte - welke strafbare feiten in verband kunnen worden gebracht met één of meerdere partijen die betrokken zijn bij de onderhandelingen om te komen tot een nieuwe ‘operator’ voor de olieraffinaderij in Curaçao.”
En, zo vervolgt het persbericht: ,,Vrijdag 27 januari 2023 heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt dat een dergelijke aangifte noch bij de procureur-generaal (PG), noch bij de hoofdofficier van justitie bekend was”. Dat komt overeen met wat de persofficier de redactie vrijdagavond iets voor 21.00 uur liet weten: ,,Tot vanmiddag 16.00 uur hadden noch de PG, noch de hoofdofficier een aangifte van CBCS gezien/ontvangen”. PG is Ton Maan en hoofdofficier is Heiko de Jong.
Maar nu blijkt het dus toch anders te zitten: ,,Verleden week is er een aangifte ingediend bij het parket van de procureur-generaal, welke aangifte niet gericht was aan de PG, maar aan een medewerker van het parket. In het weekeinde is de PG in kennis gesteld van de aangifte.”
Het OM zal op dit moment ‘geen nadere mededelingen doen’ over de inhoud van de aangifte en/of tegen wie deze is gericht. Ook gaat het persbericht niet in op de vraag wat die parketmedewerker met de aangifte heeft gedaan en hoe het kon dat de PG niet werd geïnformeerd van zo’n maatschappelijk belangrijke aangifte; zelfs niet nadat hier al vanaf donderdag berichten over in de media circuleerden en er gedurende de hele vrijdag allerlei vragen kwamen hierover.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).