Chata: Gecontroleerd grenzen open voor personeel

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In de eerste negen maanden van dit jaar is met het toerisme 1.934 miljoen gulden in de economie gepompt.

F02 Toerisme voor bijna 2 miljard 1En dit bedrag gaat alleen over de toeristen, en niet de investeringen die er gedaan worden ter verfraaiing van het eiland of bouwwerkzaamheden van onder andere de hotels. In 2021 was dit 869 miljoen in de eerste drie kwartalen. ,,Een volledig herstel na de pandemie”, aldus Zulaika Mook van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) tijdens de persconferentie over de ontwikkelingen in het toerisme. MEO werkt hard samen met CTB en andere partners in de sector om lokaal personeel op te leiden zodat die de vele vacatures kunnen opvullen, zo bracht zij verder naar voren. Op dit moment zijn er 600 deelnemers geregistreerd die aan verschillende cursussen meedoen, zoals een massagecursus en cursussen voor toeristengids, kamermeisje, receptionist, bartender, kok en ober. Er wordt getraind op persoonlijke vaardigheden, motivatie en proactief handelen.
Minister Ruisandro Cijntje (PNP) heeft tijdens de persconferentie aangegeven dat als er een gebrek is aan personeel in de toeristensector en vooral de horeca, er mogelijk buitenlanders aangetrokken moeten worden. ,,Een heel gevoelig onderwerp wat goed doordacht en besproken moet worden”, zo voegt hij eraan toe. Het is belangrijk omdat de hele Caribische regio booming is. Bij- en omscholing blijven belangrijk van mensen die in andere sectoren werkzaam zijn geweest en mogelijk op dit moment geen werk kunnen vinden. En als het om buitenlanders gaat: ,,Die moeten dan getraind worden en leren over onze cultuur zodat zij het eiland kunnen verkopen en goede service verlenen.”
Ook de directeur van de Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata), Hans Slier, geeft aan zich zorgen te maken over de toekomst en dan vooral het aantrekken van mensen. Want het blijkt moeilijk om mensen op te leiden en te enthousiasmeren voor de toeristische sector. Slier: ,,En dit geldt niet alleen voor de toeristische sector maar ook voor nagenoeg alle andere sectoren en met name voor de bouw.” Hij wijst erop dat het aantal kamers volgend jaar met zo’n 20 tot 25 procent uitbreidt. Ook is er volgens hem sprake van vergrijzing en emigratie. ,,Wij willen daarom alle sociale partners vragen om gezamenlijk te kijken naar de mogelijkheid om gecontroleerd onze bevolking weer te laten groeien en de grenzen dus gecontroleerd open te zetten.”
Tijdens een bijeenkomst tussen alle partners in de toeristensector is zicht gegeven op de ontwikkelingen in de eerste drie kwartalen van het jaar. Ook is een blik geworpen op de verwachtingen van het laatste kwartaal. Naast MEO en Chata waren er ook vertegenwoordigers van het toeristenbureau CTB en Curaçao Ports Authority (CPA) bij de persconferentie aanwezig.
Muryad de Bruin, directeur van CTB, heeft enkele cijfers gepresenteerd en daarna aangegeven dat er dit jaar alles aan gedaan is om het eiland te promoten bij verschillende ‘tradeshows’ in landen die een goede markt zijn voor het eiland. Ook zijn er educatieve ‘roadshows’ op het eiland georganiseerd gericht op reisagenten en touroperators. Verder zijn overeenkomsten getekend met luchtvaartmaatschappijen. Tot slot zijn in totaal 359 internationale journalisten en influencers (bekende personen op sociale media) ingezet om het eiland te promoten door hen op het eiland rond te leiden. Het internationale bedrijf Forwardkeys dat toerismeanalyses maakt laat zien dat de Caribische regio de enige is die een groei in toerisme optekent (15 procent). En Curaçao is een van de eilanden die in de Verenigde Staten en Colombia in de top staat als Caribische bestemming die zich het beste geprofileerd heeft.
Chata-directeur Hans Slier gaf ook een cijfermatig inzicht waaruit naar voren is gekomen dat het ook in de hotelsector beter gaat. Sem Ayoubi van CPA heeft aangegeven dat in de eerste negen maanden van 2022 een totaal van 184 cruiseschepen het eiland hebben aangedaan. De schepen brachten in totaal 315.296 passagiers naar het eiland. De toename is enorm in vergelijking met 2021 toen vanwege Covid-19 alleen in de periode juni tot en met december schepen konden afmeren, zo is aangevoerd. Niet alleen het aantal aangemeerde schepen nam toe, ook het aantal passagiers aan boord.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.