Ziekenhuisdirecteur ontkent dat er salariskortingen op stapel staan

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Algemeen directeur Gilbert Martina van het Curaçao Medical Center (CMC) ontkent dat er op 11 oktober een bespreking wordt gevoerd over het inkorten van de salarissen van het personeel.

cmcEen bericht in een van de ochtendbladen lokte bij twee ministers reacties uit die zij met elkaar deelden in een Facebook-conversatie die daarna via sociale media verder rondgestuurd werd. De minister van Financiën, Javier Silvania (MFK), tevens minister ad interim van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), nu Dorothy Pietersz-Janga (MFK) uitlandig is, maakt de opmerking dat als Martina onder de Pisas-norm gaat zitten met zijn salaris, er meer geld over blijft voor operaties (Silvania), waarop de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK) antwoordt: ,,Zijn salaris verlagen zal niet helpen. Hij zal iedereen een grote gunst bewijzen als hij het CMC verlaat.” En direct daarna weer Silvania: ,,Goedemorgen collega, daar ben ik het volledig mee eens.” Met andere woorden: De algemeen directeur kan beter vertrekken, wat bij veel burgers weer verkeerd valt.
Tegenover deze krant verklaart Silvania zich, desgevraagd, nader: ,,De directie moet het goede voorbeeld geven en hun exorbitante salarissen vrijwillig verlagen naar de Pisas-norm. Pas als de directie het goede voorbeeld geeft, hebben zij de morele autoriteit om van de werknemer te verwachten dat zij moeten inleveren. De Landsverordening Normering Topinkomens (LNT, die de Pisas-norm regelt, red.) geldt ook voor het CMC. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de wet kan hij een mooi gebaar maken en zijn salaris vrijwillig verlagen. Hoe kun je van een werknemer met een modaal salaris verwachten dat hij inlevert terwijl jij een fortuin verdient?”
Op nadere vragen van deze krant, formuleert Silvania het later wat meer algemeen: ,,Ik denk dat iedereen solidair moet zijn. We leven in crisistijd. Ambtenaren en politici hebben allemaal ingeleverd. De directeuren van overheids-nv’s niet. Zelfs als een bedrijf niet verliesgevend is, dan nog zou het de directie sieren om vrijwillig het salaris te verlagen vooruitlopend op de inwerkingtreding van de LNT. De exorbitante loonkosten worden doorberekend in de verkoopprijs van benzine, water en stroom. Veel overheids-nv’s betalen geen dividend.”
In een lokale krant stond geschreven dat het CMC voornemens is te korten in de secundaire arbeidsvoorwaarden van het personeel en dat hier al voorbereidende gesprekken over gevoerd zijn die op 11 oktober geconcretiseerd worden. In een reactie of de berichtgeving klopt, stelt Martina tegenover deze krant: ,,Absoluut niet. Ik heb juist verteld dat ik geen informatie kan geven over de sessie van 11 oktober, omdat het een interne aangelegenheid is. Hetgeen nu gepubliceerd staat is onjuist en ik heb verzocht om een rectificatie te plaatsen.” Volgens Martina is er op 11 oktober een zogenoemde Town Hall meeting, een vergadering bedoeld voor iedereen in de organisatie, waarin de directie verslag doet van beleidsmatige zaken en medewerkers de gelegenheid krijgen om hierop te reageren en vragen te stellen.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).