Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna ze toch medewerkers ontsloegen.”

F03 Silvania schiet uit slofDit stelt MFK-minister Javier Silvania in een communiqué, waarmee hij in één keer ook korte metten maakt met het beleid van de vorige regering, maar óók de strijd aangaat met presentator/journalist Gonzalo Cuales, die hij verwijt ‘PAR-politiek te voeren’, waarmee deze nieuws- en talkshowpresentator volgens de minister ‘de goede reputatie van TV Direct beschadigt’. ,,Een zender die ‘betrouwbaar nieuws’ als slogan heeft”, voegt de MFK-bewindsman eraan toe.

Ineens schiet de minister uit zijn slof. In een zondag uitgestuurd communiqué wil hij er kennelijk op wijzen verkeerd te zijn aangehaald, want zo luidt de kop boven de persverklaring: ‘Minister Silvania heeft nooit gezegd dat PAR de 12,5% heeft gekoppeld aan de Landsverordening Normering Topinkomens’.

De minister van Financiën heeft naar eigen zeggen de bevolking van Curaçao ‘herhaaldelijk geattendeerd op het feit dat politieke partij PAR onze autonomie als Land heeft ondermijnd door de onderlinge regeling Landspakket te ondertekenen’. En dan direct daarna: ,,Het nieuwsitem dat op vrijdag 30 september, op TV Direct 13 is uitgezonden door presentator Gonzalo Cuales (PAR) is niet correct.”

Daarmee speelt de minister direct op de man en geeft hem in een door de persvoorlichter van het ministerie van Financiën uitgestuurd officieel persbericht een politiek label. Tegelijkertijd haalt Silvania er van alles bij, zoals:
,,Dankzij PAR heeft Nederland de 12,5 procent gekoppeld aan de liquiditeitssteun. Dit, door hun overmatig leengedrag. Zowel het kabinet-Pisas II als de Staten zijn niet akkoord gegaan met de koppeling tussen de 12,5 procent en de LNT (normering topinkomens, red.). Het is erg jammer dat van al het geleende geld, er slechts een kruimel is gegaan naar de behoeftigen. Gedurende de lockdown was het kantoor van SOAW (ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, red.) dicht en werden de telefoons nauwelijks beantwoord. Mensen zonder inkomen ontvingen hun uitkering waar ze recht op hadden niet.

Dankzij het Rode Kruis en de kerk hebben velen de pandemie toch overleefd. Laten we het maar niet hebben over de lijdensweg die mensen moesten ondergaan om in aanmerking te komen voor de NOW-regeling.” Om eraan toe te voegen dat volgens Silvania alleen grote ondernemingen die banden hadden met politieke partij PAR ‘miljoenen ontvingen’ aan NOW-subsidies (Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid).

Terug naar het nieuwsitem wat bij Silvania de stoppen heeft doen doorslaan. Het werd als ‘breaking news’ aangekondigd op de social media van Direct Media Curaçao, waar het volgende naar voren is gebracht: ,,Luister vanavond, 30 september, om 20 uur naar de exclusieve verklaring van staatssecretaris Alexandra van Huffelen dat deze beslissing in 2022 is gemaakt. Dit, terwijl minister Javier Silvania aangeeft dat de politieke partij PAR de reductie van 12,5 procent van de ambtenaren en de Landsverordening Normering Topinkomens aan elkaar heeft gekoppeld.”

‘Strategie van PAR’

Dit is volgens de verklaring verspreid door de voorlichter van Financiën ‘de strategie waarmee PAR de aandacht wil onttrekken van de werkelijkheid die recentelijk door minister Silvania is gepubliceerd’. ,,Nu aan het licht is gekomen dat partij PAR degene is die onze autonomie heeft verkocht voor een zak geld, wordt getracht de reputatie van minister Silvania te schaden door middel van valse beschuldigingen.”

Het communiqué gaat verder: ,,Gedurende de live uitzending in het nieuws van TV Direct 13, vermeldt Gonzalo Cuales (PAR) het volgende: ‘De minister van Financiën, Javier Silvania, heeft aangekondigd dat partij PAR de reductie van 12,5 procent voor de ambtenaren heeft gekoppeld aan de wet voor de normalisering van de topsalarissen. Het tegengestelde blijkt het geval.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen heeft dit namelijk ontkend. Zij bevestigt dat de reductie van de 12,5 procent en de wet voor de normalisering van de topsalarissen dit jaar is gekoppeld. Dit jaar maakte partij PAR echter geen deel uit van de regering’.”
Silvania ‘ontzenuwt’ naar eigen zeggen ‘de valse beschuldiging’ dat hij gezegd zou hebben dat PAR de 12,5 procent en de LNT heeft gekoppeld. ,,De minister daagt TV Direct 13 dan ook uit om de opname waarin hij dit genoemd zou hebben, uit te zenden.”
Gedurende het interview aan TV Direct heeft de minister, zegt hij, het volgende naar voren gebracht: ,,Voordat staatssecretaris Van Huffelen naar de Rijksministerraad is gestapt om de twee aan elkaar te koppelen, heeft de minister-president een brief verstuurd. Hij heeft aan tafel gezeten met de staatssecretaris om aan te geven dat hij hier niet mee akkoord gaat, maar heeft de staatssecretaris niet kunnen overtuigen. Dus is hij toch naar de Rijksministerraad gestapt.”

De bewindsman besluit met de mededeling dat de manier waarop Cuales ‘politiek voert de goede reputatie van TV Direct beschadigt’. Hij richt hiermee zijn pijlen op de presentator, maar in tv-land is het zelden zo dat degene die het nieuws leest/presenteert ook de journalist is die het onderwerp heeft gemaakt en de presentatietekst heeft geschreven.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.