Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Tijdens een vergadering tussen de minister van Financiën, vakbond Abvo en de directie van Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK), wond minister Silvania er geen doekjes om. ,,Kabinet-Pisas II zal niet akkoord gaan met het ontslaan van personeel zonder een gegronde reden”, aldus minister Javier Silvania.

FWNKAmbtenarenvakbond Abvo heeft sinds april van dit jaar een protocol opgestuurd waarin de randvoorwaarden voor de reorganisatie zijn opgenomen. Het protocol zegt bijvoorbeeld hoe vaak er vergaderd zal worden per week en wie de actoren zijn. De directie van FWNK heeft echter nooit het protocol getekend. Pas als hierover overeenstemming is bereikt kunnen de onderhandelingen voor een nieuwe cao van start gaan.
De nieuwe cao van de stichting moet nog voor het einde van het jaar geconcretiseerd en afgerond worden. Het is volgens Silvania niet meer van deze tijd dat werknemers in onzekerheid verkeren als het gaat om hun werk en inkomen.
FWNK werkt aan de reorganisatie en automatisering van de sector. Dit zal verschillende veranderingen met zich mee brengen. Volgens minister Silvania verdient iedereen een kans in de nieuwe organisatie en heeft het personeel recht op vertegenwoordiging van de vakbond.
Zo zou het personeel een opleidingstraject moeten doorlopen en moet hun functioneren op de werkvloer door middel van een functioneringsgesprek worden beoordeeld, voordat er kan worden overgegaan op eventueel ontslag. ,,Dit is de correcte en humane manier om een dienstverband te beëindigen”, aldus de Financiënminister.
De vergadering werd afgesloten met concrete afspraken. De directeur van FWNK moet het opgestelde protocol invullen en ondertekend terugsturen naar de Abvo. De deadline voor de cao is eind december 2022. Daarnaast dient de directeur van FWNK het reorganisatiemodel in te dienen, en zal er op korte termijn een vergadering plaatsvinden om ervoor te zorgen dat het proces geen verdere vertraging meer oploopt.
De stichting heeft namens de overheid onder andere de taak om de dagelijkse trekking van Wega di Number te organiseren, het waarborgfonds te beheren en te garanderen dat vergunninghouders voldoen aan de bestaande wet- en regelgeving. De nummerkantoren verkopen de loten en dragen het geld af aan FWNK.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).