Stress en angst speelden dolfijn Mosa na export parten
Van onze redactie
Willemstad - Animal Rights vroeg experts om zich te buigen over de dood van dolfijn Mosa, enige tijd na het transport van Curaçao Sea Aquarium naar het bassin in het Fakieh Aquarium in Jeddah. ,,De deskundigen maken unaniem gehakt van de theorie van Sea Aquarium”, bericht de Gelderlander.
Volgens het Curaçaose aquariumpark, dat Mosa onlangs verkocht, zwom de dolfijn zich te pletter tegen de muur van het bassin in Saoedi-Arabië omdat ze ‘last had van haar hormonen’; de overgang van adolescentie naar geslachtsrijpheid zou te zwaar zijn geweest. Volgens de door Animal Rights ingeschakelde specialisten echter, is de zelfdoding van Mosa het gevolg van ‘stress en angst’ door de slechte leefomstandigheden.
De in Nederland gevestigde dierenwelzijnsorganisatie probeert deze week via de rechter in Willemstad vier andere dolfijnen terug te halen naar Curaçao. Het gaat om de twee mannetjes Machu en Sami en de vrouwtjes Serena en Luna.
Geen van de experts is bekend met de theorie van ‘opspelende hormonen’ en zelfverwonding, laten ze volgens Animal Rights weten. ,,Voor zover ik weet, is er nog nooit een geval gerapporteerd waarin een dolfijn zichzelf iets aandeed wegens problemen met hormonen of ovulatie”, zegt de Amerikaanse dierenarts Mason Payne van Peta Foundation.
,,Er zijn wel gevallen bekend waarin dolfijnen zichzelf beschadigen of zichzelf van het leven beroven, maar die hadden allemaal betrekking op slechte leefomstandigheden in gevangenschap, zoals isolatie of te kleine bassins.”
Meerdere deskundigen ondersteunen zijn oordeel. ,,Net als alle andere zoogdieren kunnen dolfijnen ontregelingen ervaren door de puberteit”, zegt Naomi Rose, zeezoogdierenwetenschapper bij Animal Welfare Institute in Washington. ,,Maar dit leidt niet tot suïcidaal of automutilerend gedrag. Het argument is simpelweg onlogisch.”
Volgens de experts is duidelijk dat Mosa zich in een ‘slechte emotionele staat’ bevond. ,,Dit klinkt alsof de dolfijn enorm veel stress had of bang was en in paniek raakte”, zegt Lori Marino, neurowetenschapper en directeur van het Whale Sanctuary Project in de Verenigde Staten.
Vorige week kwam Sea Aquarium zelf naar buiten met ‘Het echte verhaal over het dolfijnentransport’. Verwezen wordt naar de rechtszaak die deze week plaatsvindt: de bestuursrechter op Curaçao buigt zich dan over de door Animal Rights Nederland tegen de Curaçaose overheid opgestarte beroepsprocedure.
,,De inzet van de rechtszaak is de van 26 januari 2022 daterende exportvergunning die begin juni dit jaar de uitvoer van vijf dolfijnen naar Saudi-Arabië mogelijk maakte.” Deze vergunning is destijds verstrekt aan Tursiops bv als eigenaar van de op Curaçao in het Sea Aquarium Park levende dolfijnen.
In het Handelsregister van de Kamer van Koophandel staat Tursiops Investment bv, opgericht in 2009. Bestuurders is Dutch Antilles Management, gevestigd aan de Abraham de Veerstraat. De vennootschap kent drie commissarissen, waarvan Adriaan ‘Dutch’ Schrier de voorzitter is.
Animal Rights vreest dat de dolfijnen in Saoedi-Arabië een ‘kort en triest leven’ wacht, omdat de leefomstandigheden daar erbarmelijk zijn. De betonnen bassins zijn veel te klein en er komt woestijnzand in de longen terecht.
,,De tragische dood van Mosa had eenvoudig voorkomen kunnen worden”, zegt Anna Krijger, campagnecoördinator van Animal Rights. De Nederlandse krant de Gelderlander haalt haar aan: ,,Maar voor haar ‘eigenaren’ telde alleen financieel gewin.”
En, zegt Krijger verder: ,,De dieren hadden nooit aan Saoedi-Arabië verkocht mogen worden. De enige oplossing is om de dieren nu zo snel mogelijk over te brengen naar een waardige opvang waar ze veilig zijn en geen kunstjes hoeven doen voor publiek. Anders zijn de dagen van de overgebleven vier dolfijnen ook geteld.”
Autopsierapport en camerabeelden
,,Alhoewel er in tegenstelling tot andere zoogdieren niet of nauwelijks wetenschappelijke literatuur bestaat over pijn of krampen bij vrouwtjesdolfijnen ten tijde van de eerste ovulatie”, aldus Sea Aquarium ,,kon volgens het autopsierapport uit de camerabeelden van het bassin waarin Mosa zich op de avond van haar overlijden bevond, worden afgeleid dat zij zonder dat daartoe aanleiding leek, plotseling een spurt maakte en in een rechte lijn explosief hard wegzwom.”
Zo staat in de verklaring die Sea Aquarium zelf uitstuurde over het tragische geval. En verder: ,,Op die hoge snelheid zwom zij daarbij tegen een wand. Volgens het autopsierapport moet de snelheid die zij daarbij ontwikkelde zo hoog zijn geweest, dat de kracht waarmee zij tegen de wand botste en de daaropvolgende convulsies haar zodanig verwondden en tot interne bloeding leidde, dat een aanzienlijke hoeveelheid bloed haar longen inliep en haar ademhalingssysteem op fatale wijze aantastte.”