Heropening hotel medio 2023 en toeristisch gebied Westpunt

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Na eerder Hotel Kurá Hulanda (Otrobanda) is ook het onroerend goed van Hotel Kurá Hulanda Westpunt verkocht. Wat bekend stond als de ‘Lodge’ is nu in handen van een ‘100 procent lokale groep’.

F01Lodge WestpuntDe curator in het faillissement, advocaat Arend de Winter, bevestigt desgevraagd de levering tegenover het Antilliaans Dagblad. Deze krant leest dit ook terug in het openbare faillissementsverslag. Verder onderzoek van de redactie wijst uit dat Punta Kalki Beach Resort bv (PKBR), opgericht in december 2021, de nieuwe eigenaar is. Deze vennootschap heeft volgens het Handelsregister Carlo Gomes Casseres als enig bestuurder/directeur.

Naast deze bv zijn in verband met de overname in april 2022 nog zes aparte vennootschappen opgezet in verband met de fysieke opsplitsing van de terreinen. Het gaat om Punta Kalki Beach Resort I tot en met VI. De levering heeft, naar nu blijkt, al op 11 mei dit jaar plaatsgevonden. Omdat de nieuwe eigenaren het zelf niet nodig vonden, aldus de curator, zijn daar toen verder geen publieke mededelingen over gedaan. Veel informatie is te vinden in openbare bronnen.

Op verzoek heeft de nieuwe eigenaar gistermiddag een verklaring afgelegd. PKBR benadrukt ‘100 procent lokaal’ te zijn. Het betreft acht investeerders van Curaçaose bodem. Na een investering in een grondige upgrading zal het hotel medio 2023 opengaan. Ook wil de groep een ‘compleet toeristisch gebied bij Westpunt creëren’, waar iedereen welkom is; ook de bevolking van Bándabou.

NV Hotel Kurá Hulanda, van de voormalige eigenaar wijlen Jacob Gelt Dekker, werd in december 2018 in staat van faillissement verklaard. Het is de curator na drieënhalf jaar, met instemming van de belangrijkste schuldeisers, gelukt het vastgoed van beide nv’s te verkopen.
Otrobanda werd op 10 november 2021 geleverd aan BMG Asset Management, dat er sindsdien al volop bezig is met de herontwikkeling. Westpunt volgde een half jaar later. Directeur Gomes Casseres is al bekend met de hospitality-sector op Curaçao; hij is sinds 2016 directeur van Bed & Bike Pietermaai, gevolgd door Bed & Bike Jan Thiel. Bryan Irausquin is zijn businesspartner in beide projecten en ook in PKBR.

De voornaamste schuldeisers van de Lodge waren Korpodeko/SEO (Stichting Economische Ontwikkeling) en Girobank, terwijl MCB Bank een zekerheidsrecht had in verband Otrobanda. Zij hebben ingestemd met de verkoopovereenkomst die de curator met Punta Kalki Beach Resort bereikte.

Na het passeren van de leveringsakten hebben de banken een voorlopige uitkering direct van de notaris ontvangen. In verband met de belastingverplichtingen zijn reserveringen gemaakt. Over de fiscale schulden moet nog onderhandeld worden. Hoewel dit geen vereiste is, zal de curator ernaar streven om van alle banken accordering te krijgen voor het onderhandelingsresultaat, waarna een vaststellingsovereenkomst met de belastingdienst zal worden opgesteld en de fiscale eindafrekening plaatsvindt. Daarna kan worden overgegaan tot afwikkeling van beide boedels.

De onroerende zaken van Kurá Hulanda Westpunt, waaronder ook eigendommen van Kadushi Ecolodge, zijn medio januari al verkocht. Deze onderhandse verkoop gebeurde met toestemming van de rechter-commissaris in het faillissement.

Op Westpunt werd destijds het voormalige - gesloten - Kadushi Cliffs omgezet in de Lodge en uitgebreid met nieuwe garden-bungalows. Bij de Lodge bevindt zich ook een groot nog te ontwikkelen terrein. In de loop der jaren is de voormalige eigenaar van beide Kurá Hulanda resorts verschillende financieringen aangegaan, hoofdzakelijk om de niet rendabele operaties van de hotels te financieren. Doordat de opeenvolgende operators jaar op jaar geen positieve resultaten boekten, had de vastgoedvennootschap geen inkomsten om de leningen terug te betalen.

De totale hoogte van de hypotheek in het geval van Otrobanda bedroeg bijna 41 miljoen gulden (waarvan MCB met 24,3 miljoen de grootste hypotheekhouder) en ten aanzien van Westpunt 30,3 miljoen (waarvan SEO met 16,6 miljoen het grootste aandeel had).

‘Playa Kalki blijft toegankelijk’

Punta Kalki Beach Resort bv (PKBR) wil iedereen en in het bijzonder de bevolking van Westpunt en Bándabou geruststellen dat het strand Playa Kalki bij de voormalige Lodge openblijft. Per 1 augustus heeft PKBR het beheer over het strand overgenomen.

,,We beschouwen het als één van de mooiste stranden die ons land heeft”, aldus directeur Carlo Gomes Casseres in een verklaring. Hij reageert op een publicatie waarin Fundashon ViBa (Vishon Bándabou) en vermoedelijk ook Fundashon Desaroyo Playanan Westpunt aangeven boos te zijn over het feit dat de regering (in het verleden) het strand Playa Kalki ter hoogte van de Lodge in erfpacht heeft uitgegeven aan Kurá Hulanda.

Het gevolg is dat lokale inwoners ter plekke geen inkomsten zouden kunnen genereren, zoals de verhuur van strandstoelen en -bedjes. Een jongeman die dat tot voor kort deed voor zijn broodwinning, zou zijn weggestuurd. Playa Kalki moet weer in handen van de bevolking komen, vinden genoemde organisaties. Dit is ‘een ernstige waarschuwing’ aan het adres van de overheid. ViBa zegt niet te weten onder welk kabinet het strand in erfpacht is uitgegeven, maar wil wel dat dit wordt teruggedraaid.

Gomes Casseres legt uit hoe het zit: Voor de nieuwe eigenaren van de Lodge en terreinen was het van meet af aan duidelijk dat het strand weer terug zou gaan naar de overheid. De baai maakt dus niet deel uit van de erfpacht die PKBR heeft gekocht. Dit ondanks het feit dat het strand onder de vorige eigenaar wel was verstrekt als privéterrein. Overigens bleef het ook toen toegankelijk voor het publiek.

Wel gaat PKBR het strand beheren en daarvoor investeren in faciliteiten. Het kabinet-Pisas en minister Charles Cooper in het bijzonder krijgen van Gomes Casseres en de overige aandeelhouders een pluim voor de verkregen medewerking en ‘duidelijke visie’.

PKBR heeft naar eigen zeggen ook al vier personen in dienst genomen die ervoor moeten zorgen dat alles correct verloopt en het strand en de faciliteiten er netjes uit blijven zien. ,,We geloven dat dit een bijzonder positieve ontwikkeling is voor de bevolking van Bándabou.”

 Opbrengst verkoop Kurá Hulanda

Het openbaar faillissementsverslag van de curator meldt de verkoopopbrengsten van het onroerend goed van NV Hotel Kurá Hulanda (Otrobanda) en van NV Hotel Kurá Hulanda Westpunt. De levering op 10 november 2021 van Otrobanda aan BMG Asset Management bracht een verkoopopbrengst op van 9 miljoen gulden. Met de levering op 11 mei 2022 van Westpunt was een verkoopopbrengst van 10.483.200 (bijna 10,5 miljoen) gemoeid. Zo leest het Antilliaans Dagblad in de stukken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.