Mente Kaweta: Proeftuin voor innovaties

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Kurá Hulanda in Otrobanda zou een proeftuin moeten worden van verschillende soorten innovaties en gemeenschapsopbouwende activiteiten. Dat is het advies van het Curaçaos stedenbouwkundig ontwerpteam ‘Mente Kaweta’ aan de nieuwe eigenaren van het complex.

F02 Eigenaren Kura Botanica HotelMente Kaweta deed op verzoek van de bv’s BMG Asset Management en BMG Property Management, eigenaar van het voormalige Kurá Hulanda Spa & Wellness, onderzoek naar de mogelijkheden voor een ontwikkeling in dit deel van de binnenstad die aansluit bij de visie van BMG: ‘Ban Bario Bèk’, terug naar de wijk. Maar allereerst stelt het team voor de naam te veranderen van ‘Kurá Hulanda’ naar ‘Kurá’. Voorheen werd zo’n erf, kurá, naar de eigenaar vernoemd, maar dat ‘is te ouderwets en nogal koloniaal voor dit hippe, nieuwe stadscentrum in de maak’, vindt Mente Kaweta.

De onderzoekers - Juan-Carlos Goilo, Ergün Erkoçu en Joeri Oltheten - zochten een antwoord op de vraag hoe Kurá Hulanda weer een levendige stadswijk kan worden met alle functies en activiteiten die daarbij horen. Mente Kaweta beveelt aan het concept van een Living Lab toe te passen. Het gebied van Kurá Hulanda verandert dan in ‘een proeftuin van verschillende soorten innovaties en activiteiten voor het opbouwen van een gemeenschap’. Cultuur is essentieel en de onderzoekers denken in dat verband aan een museum van de Creoolse taal, waar de geschiedenis van het Papiaments te zien is. Zo wordt Kurá Hulanda ‘een voorbeeld van hoe dingen anders gedaan kunnen worden op Curaçao’.

Inmiddels is gebleken dat een bottom-up aanpak van buurtbewoners, overheid en doelgerichte ondernemers vruchten heeft afgeworpen. ,,De activiteiten hebben bijgedragen aan een meer divers gebruik van het gebied”, aldus Goilo in zijn verslag van het onderzoek. De visie van BMG is om dit deel van Otrobanda weer tot leven te brengen als een echte stadswijk. Dan zal moeten worden afgestapt van de eenzijdige functie die het voormalige Kurá Hulanda Village Hotel and Spa vervulde. De nieuwe ontwikkelingen moeten multifunctionaliteit als uitgangspunt hebben en gericht zijn op opleving en verbetering tegelijkertijd.
Uit het onderzoeksverslag blijkt dat in het project drie functies belangrijk zijn om het gemeenschapsgevoel in stand te houden. De ‘community manager’ organiseert kleinschalige netwerkbijeenkomsten, brengt stakeholders bij elkaar en heeft de rol van mediator als verschillende belangen spelen. Dan is er de conciërge die zorgt dat alle activiteiten op het plein goed georganiseerd zijn. Daarnaast is een ‘business developer’ nodig om de samenwerking met startende ondernemers in goede banen te leiden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.