Osepa (PNP): Tekenen van akelige pesterijen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De situatie binnen het Curaçaohuis vraagt dringend aandacht. Alles duidt erop dat er binnen de muren van Kas di Kòrsou sprake is van nare vormen van pesterijen. Dat ambtenaren in een cultuur van angst en sfeer van onderdrukking moeten werken, is onacceptabel.

osepaDat stelt Statenlid Sheldry Osepa (PNP) in een brief aan minister Gilmar Pisas van Algemene Zaken. Als Statenlid voor coalitiepartij PNP is Osepa opmerkelijk kritisch over de situatie binnen het Curaçaohuis in Den Haag onder leiding van Gevolmachtigde minister Carlos Manuel (MFK). Hij zegt ‘schokkende informatie’ te hebben gekregen van gemene vormen van pesterijen die zorgen voor een onveilige werkomgeving van de ambtenaren die bij Kas di Kòrsou in dienst zijn. Osepa was zelf van 10 oktober 2010 tot en met 12 februari 2013 de eerste Gevolmachtigde minister van Curaçao voor de toenmalige MFK-regering, maar heeft de partij verlaten en stapte over naar de PNP.
Deze krant berichtte in de editie van gisteren over de camera’s die in het kantoor van het Curaçaohuis zijn geplaatst. In een video op Facebook was maandag te zien hoe minister Charles Cooper (MFK) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) door het pand werd rondgeleid door Manuel. Kern van de boodschap: het cameratoezicht moest er komen voor de veiligheid van het personeel en de opnames worden niet gebruikt om medewerkers te volgen of te controleren.
Sheldry Osepa is niet overtuigd van de goede bedoelingen van de Gevolmachtigde minister. Dat blijkt alleen al uit het feit dat hij maar liefst 47 vragen stelt aan premier Pisas in diens hoedanigheid van minister van Algemene Zaken. Osepa wil het naadje van de kous weten, want hij is geschrokken van wat hij heeft gehoord en noemt als voorbeeld de moeder van twee kinderen die psychisch onder druk wordt gezet en uiteindelijk vrijwillig ontslag neemt. ,,Dat roept veel vragen op”, schrijft Osepa.
Hij wil van premier Pisas onder andere weten wat precies de reden was om camera’s te plaatsen in het Kabinet van de Gevolmachtigde minister in Nederland, wie daartoe heeft geadviseerd en wie er toegang heeft tot de opnames. In de video op Facebook zegt Manuel dat het cameratoezicht nodig is als bescherming tegen agressieve bezoekers. Osepa wil nu weten hoe vaak er bedreigingen zijn geweest in de afgelopen twaalf jaar, of degene die op de deur heeft geschreven psychische problemen had en of meer mensen iets dergelijks hebben gedaan. ,,Is de minister zich ervan bewust dat als het werkelijk zo is dat personeel en eigendommen ernstig worden bedreigd, een erkende oplossing dan is om een bewaker in dienst te nemen?” Als het om de veiligheid van het personeel gaat, dan adviseren deskundigen het installeren van een ‘panic button’.
De PNP-parlementariër vraagt ook duidelijkheid over het beleid van de overheid wat betreft het gebruik van sociale media tijdens werktijd door ambtenaren. En wat het Curaçaohuis betreft: ,,Is het waar dat de Gevolmachtigde minister bezwaar maakt over het gebruik van WhatsApp, kleding of werkuren van medewerkers, terwijl hij zelf in het buitenland is?”
Zeker 10 van de 47 vragen gaan over het grote aantal medewerkers dat om een of andere reden niet aan het werk is. Osepa noemt zes concrete gevallen met de initialen van de betreffende personen. De een heeft vroegtijdig ontslag genomen, de ander is ‘langdurig arbeidsongeschikt’, weer een ander kreeg een betalingsregeling aangeboden. ,,Waarom?”, is de simpele vraag aan minister Pisas.
Want ook de minste indicatie dat ambtenaren gepest worden door politici, verplicht vertegenwoordigers van de bevolking om actie te ondernemen. ,,Het is onze taak om het hoofd koel te houden, de situatie te analyseren en ervoor te zorgen dat ambtenaren in een veilige sfeer en omgeving kunnen werken”, aldus Osepa.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.