‘Mangroves blijven behouden’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aan de oostkant van het binnenwater bij Piscadera zijn in februari dit jaar de bouwwerkzaamheden begonnen van een vijfsterrenproject. Binnen vier tot vijf jaar opent hier Blue Ocean Pearl met meer dan 300 hotelkamers en een jachthaven.

blueocean1Volgens eigenaar en projectontwikkelaar Mahesh Daswani gaat het om een totale investering van meer dan 150 miljoen dollar. De financiering van het project dat in drie fases wordt opgeleverd, komt uit eigen vermogen en van internationale instanties. Daswani, op Curaçao al bekend als eigenaar van het Acoya Resort aan de Dr. M. J. Hugenholtzweg, zegt dat Blue Ocean Pearl net als Sandals een vijfsterrenproject wordt, maar anders dan het net geopende resort bij Barbara Beach, níét werkt op basis van het principe van all-inclusive. De focus zal gericht zijn op het hogere segment toeristen wereldwijd en specifiek op Noord-Amerika en Europa. Ook de jachthaven wordt ingericht voor ‘high quality’ bezoekers. De ontwikkelaars van Blue Ocean Pearl verwachten dan ook dat hun project ‘de economie een boost zal geven’ vanwege het feit dat rijke mensen het hele jaar door op het eiland verblijven.
De omgeving van de locatie aan de oostpunt van de Piscaderabaai, had voorheen overlast van de rook van de raffinaderij. Daswani zegt rekening te houden met de heropening van Isla en vertrouwt erop dat de overheid de noodzakelijke checks-and-balances uitvoert en de belangen van alle partijen meeweegt. Het proces voor het verkrijgen van de bouwvergunningen is ‘een uitdaging’, maar de ontwikkelaars zijn positief en krijgen ‘serieuze en positieve hulp van de overheid’. Een belangrijke voorwaarde is dat de mangroves die langs de kust van het binnenwater groeien behouden blijven. Daarom is allereerst onderaan het bouwterrein een 400 meter lange muur opgetrokken. Zo wordt voorkomen dat afval en puin in de mangroves terechtkomen. Daswani: ,,We zullen ook na de opening van het hotel en de jachthaven zorg dragen voor de mangroves. Dat is onze verantwoordelijkheid.” De boardwalk bij de jachthaven is daarom op een dusdanige manier ontworpen dat de mangroves geen schade ondervinden en intact blijven.
Als het ‘state-of-the-artproject’ over vier, vijf jaar klaar is, met dus hotelkamers, aanlegsteigers voor jachten en vier restaurants, zal dat lokaal zeker 800 tot 1.000 nieuwe banen opleveren, direct en indirect. ,,Dit is een voorzichtige schatting. Het aantal kan oplopen tot 3.000”, zegt Daswani die direct erkent dat het niet gemakkelijk zal zijn om al die banen ook werkelijk met lokale krachten in te vullen. ,,De concurrentie in de hospitality-industrie is groot en daarmee de vraag naar personeel. Maar we hebben het gevoel dat de markt in beweging is en zien dat de overheid actie onderneemt, bijvoorbeeld met een speciaal toerismeprogramma aan de University of Curaçao.” Daarnaast hopen de ontwikkelaars van Blue Ocean Pearl met hun project weer Curaçaose talenten terug te halen uit het buitenland. Daswani: ,,We hopen dat jongeren worden aangetrokken en terugkomen naar hun eiland.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.