VVRP-minister Charles Cooper: Overheid meer betrokken

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) wil zich aansluiten bij het traject Living Lab door een bestuurlijke trekker aan te wijzen.

F03 Meer VVRP in TNO projectenOok zal er binnen VVRP een contactpersoon worden aangewezen voor TNO, de Nederlandse instelling voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek. Dit is naar voren gekomen tijdens het werkbezoek van VVRP-minister Charles Cooper (MFK) aan Nederland van 13 tot en met 20 mei dit jaar. Een verslag over zijn reis is aan de Staten aangeboden. Duidelijk wordt dat de regering meer bemoeienis wil met genoemde projecten. ,,Curaçao heeft veel potentie hiervoor. En daarvoor heb je nodig dat politiek, bedrijven en kennis structureel ingebouwd zijn in een driehoek”, zo voert Cooper aan.

De minister is bijvoorbeeld ook van mening dat er ‘een driehoek gemaakt moet worden tussen de minister, TNO en de University of Curaçao (UoC)’ waar het gaat om het digital twin-project. Want, zo legt Cooper uit: ,,Dat model dat TNO ontwikkeld heeft, digital twin, dat hebben we hard nodig op Curaçao. Bij Chobolobo komt er een groot complex en dat zal een heleboel verkeersimplicaties hebben.” Volgens hem kan de minister bepaalde probleemgevallen voordragen die geanalyseerd kunnen worden in het digital twin-project samen met de UoC, zoals de fly-over. Dit is een viaduct voor verkeer met als doel het conflictvrij maken van twee conflicterende rijrichtingen. Deze wordt meestal toegepast bij een knooppunt of aansluiting waar het zorgt voor een betere doorstroming. ,,Een van de vacatures die we willen invullen bij de Uitvoeringsorganisatie Openbare Werken (UOOW) is een verkeersplanoloog”, zo voegt de minister hieraan toe.

Voor wat betreft de onderzoeken van TNO bij Refineria di Kòrsou (RdK), die hier overigens namens Curaçao 50 procent van de kosten voor betaalt, vindt de minister dat iemand van UOOW in de projectorganisatie moet komen. ,,Het team moet dus verbreed worden”, aldus de minister. ,,De kennis moet goed verankerd worden op Curaçao zodat mensen daar kunnen blijven ter voorkoming van braindrain. TNO doet studies die kansen identificeren voor Curaçao.” De minister noemt er vier: 1) E-mobility (stand alone system); 2) Sargassum-project (duurzame basisstof voor energie, cosmetica en medicijnen); 3) E-tugs (tugboten opgeladen met zonne-energie); en 4) Floating Offshore windmolens. Van dit laatste project geeft de minister aan ‘best de bestuurlijke trekker te willen zijn’. In zijn schrijven staat nog dat er een Groeifonds is voor de benodigde investeringen in deze projecten.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).