Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De aandelen Banco di Caribe nv (BdC) zijn geleverd aan de nieuwe eigenaar: United Group Holdings bv. Vandaag vindt de formele afronding plaats.

bdcdushiZo heeft het Antilliaans Dagblad vernomen. Spoedig volgen officiële mededelingen. Ruim acht maanden na de initiële koopovereenkomst op 11 september 2021, is met de closing de overname van de bank een feit.
De nieuwe aandeelhouder, United van ondernemer Gregory Elias, is voornemens de financieel gezonde en winstgevende Banco di Caribe uit te bouwen en nieuw leven in te blazen. BdC, die dit jaar een halve eeuw bestaat, behoort tot de top drie commerciële banken van Curaçao. United ziet mogelijkheden om de positie van BdC verder te verstevigen.
De verkoop is bijzonder omdat deze door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is gedaan namens Ennia Caribe Holding, het moederbedrijf van verzekeringsmaatschappij Ennia. ,,De verkoop van BdC aan United is een belangrijke stap in het financiële herstel van de Ennia-Groep”, verklaarde de CBCS, toezichthouder op de financiële sector, vorig jaar al.
Ennia, eigendom van de Amerikaan Hushang Ansary, verkeert onder de werking van de noodregeling. De opbrengst uit de verkoop van Ennia-dochter BdC wordt ter beschikking gesteld aan Ennia Caribe Leven, wat bijdraagt aan een lager risicoprofiel en verbetering van haar beleggingsportefeuille ten behoeve van de polishouders. De Ennia-Groep kan zich nu volledig richten op verzekeringen.
United zal alle activiteiten van Banco voortzetten, dat wil zeggen ook op alle andere eilanden: naast Curaçao ook op Sint Maarten en Bonaire (met De Nederlandsche Bank, DNB, als toezichthouder). Alleen de Arubaanse portefeuille zal op korte termijn worden doorverkocht. Tot de BdC-deal horen eveneens enkele verzekerings- en investeringsactiviteiten.
Na een zorgvuldig opgezette procedure met actieve deelname en inschakeling van CBCS, DNB, Deloitte Nederland (accountants), De Brauw Blackstone (advocaten) en BroadSpan Capital (investment bankers) kwam United, met het enige concrete en daarmee hoogste bod, als beste uit de bus.
United wordt door CBCS omschreven als een gevestigde financiële dienstverlener, actief op onder meer Curaçao en in diverse Europese landen, waaronder financiële centra zoals Amsterdam, Londen en Luxemburg. De overname van Banco di Caribe door United - ‘een kapitaalkrachtige aandeelhouder en een gecommitteerde partner’ - draagt bij aan de consolidatie van het bankenlandschap op Curaçao.
Nu is getekend voor de levering van de aandelen, nadat de raad van bestuur (RvB) van de CBCS hiermee heeft ingestemd. Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) financiert de transactie, met de bedoeling dit later deels om te zetten in een minderheidsbelang. Wat betreft de acquisitie van de Aruba-operatie is het de verwachting dat United en AIB (Aruba Investment Bank) spoedig overeenstemming bereiken over de doorverkoop.
Voor het personeel van Banco treedt een nieuwe fase aan. Niet langer de onzekerheid over al dan niet verkoop en wanneer, maar met een kersverse eigenaar die streeft naar expansie en moderne technologische dienstverlening.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.