FSiB: Overheid geeft al vier jaar niet thuis

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een deel van het cultureel erfgoed van Willemstad dreigt verloren te gaan. Als er niet snel iets gebeurt verandert het terrein, bekend als Swaen, aan de Scharlooweg in een getto.

Stichting Swaen zet bij deze foto op Facebook Er is nog hoopjpgDat is de boodschap van Fundashon Swaen i Bisendario (FSiB) in een persbericht van 22 mei. De stichting reageert op negatieve publiciteit in de media en benadrukt al sinds de oprichting in 2018 tevergeefs bij de overheid aan te kloppen om de situatie te verbeteren. Wat FSiB betreft, is de oplossing heel simpel. De overheid zou het terrein in erfpacht moeten geven aan de stichting en toestemming moeten verlenen om de monumenten die erop staan te restaureren.

Op het terrein staat een monumentaal maar vervallen pand. Het gebied is jaren geleden door de Curaçaose overheid gekocht met behulp van financiering uit Nederland, schetsen voorzitter Tirzah Libert en secretaris Clifford Illis van FSiB in het kort de geschiedenis. Libert en Illis zijn beide opgegroeid in Swaen. Het idee was om daar sociale woningen te bouwen en andere stedelijke ontwikkeling op gang te brengen. Maar er gebeurde niets. De illegale gebouwen die er al waren, konden blijven staan en Swaen veranderde in een ‘wild, wild, west, waar je kunt doen en laten wat je wilt’. Bendes, drugsverslaafden en drugsdealers verdreven de mensen die hier decennialang rustig met elkaar hadden geleefd. Anno 2022 is dit de plek waar ongedocumenteerden een onderkomen vinden in een van de illegale constructies. Water en elektra en sanitaire voorzieningen zijn er niet of van slechte kwaliteit.

Libert en Illis dringen erop aan dat de overheid nu wel actie onderneemt. ,,Swaen maakt deel uit van het cultuurhistorisch erfgoed van Willemstad en mag niet zomaar in verval raken, zoals nu wel gebeurt, en veranderen in het getto van Willemstad.”
De aanvragen, de dossiers met plannen voor ontwikkeling, haalbaarheidsstudies en plannen van aanpak. Het ligt allemaal ergens opgeslagen bij de overheidsinstanties. Voor de overheid is het niet veel meer dan een kwestie van het licht op groen zetten, vinden de FSiB-bestuurders. ,,Het is nu tijd om te handelen!”

In deze krant heeft Yvonne Olf, voorzitter van Hende-i-Medio-Ambiente (HiMA) met een ingezonden brief op 17 mei aandacht gevraagd voor ‘de vuilnisbergen’ op het terrein. Olf schrijft: ,,In Scharloo vind je op nog geen twee minuten lopen van de Centrale Bank, het nationaal Archief, Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab), de Ombudsman en veel andere kantoren, evenwijdig aan de Scharlooweg, een klein wijkje van houten huisjes met zinkdaken.” Een inwoner zegt tegen Olf dat er dagelijks pick-ups vuil dumpen en in de fik steken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.