Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) heeft een simulatie gemaakt van de verkeerssituatie op Curaçao. Ze lieten de presentatie zien tijdens een werkbezoek van minister Cooper (MFK) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning.

tnoDe minister is met een delegatie op werkbezoek in Nederland. Hij gaat langs meer instanties. TNO was zijn eerste stop en het was ook de eerste keer dat Cooper bij TNO was.
De organisatie richt zich op wetenschappelijk onderzoek en doet dit in Nederland vanuit 25 locaties. Daarbij maken ze gebruik van het model ‘Digitale Tweeling’. TNO heeft een simulatie gemaakt van de verkeerssituatie in Curaçao. Alle onderzoeken van TNO zijn gericht op de mogelijkheid dat Curaçao een ‘hub’ kan worden en dat het potentieel van Curaçao beter kan worden benut. Het is een manier om de braindrain op Curaçao te voorkomen, het fenomeen dat hoger opgeleide personen het eiland verlaten.
TNO richt zich op vier projecten: E-mobilty, Project Sargassum, E-tugs en de Floating Offshore Wind. De minister zei tijdens zijn werkbezoek dat hij deze thema’s ter sprake zal brengen in de ministerraad. Er moet een ‘trekker’ komen die deze projecten gaat leiden. Om de noodzakelijke financiering te krijgen, kan een beroep worden gedaan op het Groeifonds, aldus Cooper.
De minister was erg tevreden over de concrete voordelen die TNO op Curaçao kan bieden. Hij vindt ook dat er meer gebruik moet worden gemaakt van TNO en van de Universiteit van Curaçao om bepaalde projecten uit te voeren.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.