Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De brief die de advocaat van Gerrit Schotte, Paula Janssen, heeft gestuurd naar het Openbaar Ministerie (OM) waarin zij een verzoek doet om te komen tot een betalingsregeling, is nog niet beantwoord. Schotte had tot vandaag de tijd om te voldoen aan de betaling van 1,8 miljoen gulden in verband met de ontnemingszaak Babel.

F05 Brief SchotteDat er nog geen reactie is op de brief van Schotte, blijkt uit uitlatingen van Officier van Justitie (OvJ) Guillano Schoop. Hij legt uit: ,,We zouden formeel kunnen overgaan tot gevangenneming van Schotte omdat hij niet voldoet aan de betaling. Maar het is ook niet netjes als wij gaan executeren (dat wil zeggen hem naar de gevangenis brengen, red.), en dan pas actie ondernemen op zijn verzoek.”

De OvJ legt verder uit dat bij opgelegde boetes een betalingsregeling getroffen kan worden en dat een regeling zelfs in vonnissen door de rechter opgelegd kan worden. Maar bij ontnemingszaken wordt die mogelijkheid niet expliciet genoemd, maar ook niet verboden. ,,Dat houdt in dat er dus tot een betalingsregeling gekomen kan worden”, aldus Schoop. Maar, zo zegt hij er direct bij: ,,Een betalingsregeling moet wel realistisch zijn. Het kan niet gaan om een dermate klein bedrag dat de veroordeelde in kwestie nog honderd jaar aan het aflossen is.” Verder geeft hij aan dat het voor Schotte geen verassing is dat dit bedrag betaald moet worden. Hij heeft inmiddels na het onherroepelijk geworden vonnis een eerste aanmaning gekregen en daarna een tweede.
,,De derde en laatste brief die naar hem verstuurd is, was een waarschuwingsbrief”, aldus Schoop. Maar zoals gesteld vooralsnog is er geen vervolg gekomen op de brief van Schotte en daarom kan er nog weinig gezegd worden over hoe het traject verder gaat verlopen. Advocaat Janssen stelt op navraag van deze krant dat zij ‘geen verdere mededelingen doet over deze zaak aan de pers’.

Na de oproep, vandaag precies tien dagen geleden, van Schotte om hem financieel te steunen, heeft hij naar eigen zeggen 31.000 gulden aan donaties ontvangen. ,,Het geld gaat allemaal naar het criminaliteitsfonds en komt u uiteindelijk dus ten goede”, zo stelt hij in een van zijn videoboodschappen. Maar ondertussen is ook zijn bankrekening geblokkeerd, zo heeft hij zelf aangegeven.

Schotte was van 2010 tot 2012 premier en werd veroordeeld voor ‘ambtelijke omkoping’, het ‘medeplegen van valsheid in geschrifte’ en het ‘medeplegen van witwassen’. Als hij het ontnemingsgeld niet voldoet, moet hij in principe weer voor drie jaar in de gevangenis.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.