‘Onderhandelingen met Eagle LNG’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nutsbedrijf Aqualectra heeft een belangrijke stap gezet op weg naar de overgang van het gebruik van conventionele brandstof voor de productie van water en elektriciteit naar liquefied natural gas (lng). Gisteren werd een Heads of Agreement (HoA) getekend met het Amerikaanse bedrijf Eagle LNG Partners LLC.

AqualectraNeysa Isenia, financieel directeur van Aqualectra, spreekt van een ‘belangrijke mijlpaal’. ,,We stappen over van conventionele brandstoffen naar gas. Dat gaat heel erg schelen in de tarieven die we betalen. Want gas is goedkoper dan de brandstoffen die we nu gebruiken.” Zo ver is het nog niet. Volgens Isenia legt de HoA die nu is ondertekend de basis voor verdere onderhandelingen met de kandidaat van voorkeur, Eagle LNG, die waarschijnlijk halverwege het jaar afgerond zijn. Het proces om een lng-leverancier te vinden begon in 2021. Er waren vijf kandidaten waarvan uiteindelijk twee overbleven, naast Eagle LNG, ook Promigas S.A. E.S.P.
Eagle is met het hoofdkantoor gevestigd in Houston in de staat Texas in de Verenigde Staten. Gisteren had het bedrijf volgens de website sinds 2013 ‘meer dan 98.914.000 gallon’ lng geproduceerd. In de fabriek in Maxville wordt het gas vloeibaar gemaakt en kan dan via leidingen of per schip worden vervoerd. In de plaats Tallyrand heeft Eagle een bunkerfaciliteit voor lng. Op de website wordt in een apart hoofdstuk aandacht besteed aan de plannen op Aruba voor een ‘natural gas facility’. Het gaat om het op kleine schaal opslaan van lng en de ‘regasification’. Volgens Eagle is met Refineria di Aruba (RdA) in dat verband een ‘letter of exclusivity’ getekend.
Aqualectra is zich al sinds 2015 aan het voorbereiden op een toekomstige overstap naar meer duurzame en goedkopere alternatieven voor de huidige brandstoffen, zoals diesel. ,,In 2015 en 2019 hebben we geïnvesteerd in machines die zowel op conventionele brandstoffen als op gas kunnen draaien”, zegt financieel directeur Isenia. ,,Bovendien is een gasturbine compleet vernieuwd in 2014 en 2015. We kunnen de overstap dus aan.”
Multinational Shell noemt op de website lng ‘een van aardgas afgeleide vloeibare brandstof als alternatief voor brandstoffen zoals gecomprimeerd aardgas (cng), lpg en diesel’. Door het gas te koelen en vloeibaar te maken, vermindert het volume en is het gemakkelijker en veiliger op te slaan en per schip te vervoeren. Als het vloeibare gas zijn bestemming heeft bereikt wordt het weer in zijn oorspronkelijke teruggebracht in een installatie voor ‘regasification’.
Bij de ondertekening vond plaats tussen Aqualectradirecteur Darick Jonis, vicevoorzitter Business Development Filipe Pinto van Eagle LNG Partners LLC in bijzijn van de minister van Economische ontwikkeling (MEO), Ruisandro Cijntje (PNP) en de Amerikaanse consul Margy Bond.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.