Regering wilde prijzen busrit per 1 april aanpassen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft een (spoed)briefadvies uitgebracht over de - naar nu blijkt - voorgenomen verhoging van de maximale tarieven voor kleine en middelgrote bussen, die de regering per 1 april 2022 wilde laten ingaan.

bustarievenDe SER kreeg het adviesverzoek op 25 maart binnen en heeft op 31 maart een buitengewone vergadering gehouden om zich te buigen over ‘het voornemen van de regering de maximale tarieven voor kleine en middelgrote bussen per 1 april 2022 te laten ingaan’. De nieuwe tarieven zijn overigens niet ingegaan, zo bevestigt de woordvoerder van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO). Ook de SER ontving hierover nog niet het benodigde Landsbesluit houdende algemene maatregelen (Lbham).
De SER geeft aan dat in juli 2018 al uitvoerig is geadviseerd over tariefaanpassingen binnen het openbaar vervoersysteem van Curaçao en dat dit advies nog steeds relevant is. Zo is dat advies gebaseerd op een empirisch onderzoek dat in 2015 in opdracht van de Curaçaose overheid is uitgevoerd.
De conclusie was, in grote lijnen, dat de tarieven (al) veel te hoog zijn en vooral bepaald worden door de privébusondernemers. Er lijkt voor deze buschauffeurs een soort ‘free for all’ te bestaan, zo blijkt uit het advies van 2018: ,,De SER constateert dat de risico’s van ondernemerschap geminimaliseerd zijn door de huidige wijze van tariefvaststelling, met als gevolg hoge tarieven, als ook het gebrek aan handhaving van de maximumtarieven en gebrek aan bepaalde verplichtingen voor de buschauffeurs, zoals tijden en busverbindingen.”
Dit heeft tot gevolg dat passagiers geconfronteerd worden met te hoge tarieven, terwijl de overgrote meerderheid van de passagiers van huishoudens met lage inkomens zijn.
Verwezen wordt ook naar een onderzoek van de consumentenbond, waaruit niet alleen blijkt dat de passagiers de tarieven te hoog vinden, maar ook de service ondermaats is, met name de toegankelijkheid, de betrouwbaarheid, de beschikbaarheid en de klantvriendelijkheid.
De eerdere conclusie van de SER: ,,Deze situatie waarin betaalbaarheid, toegankelijkheid en betrouwbaarheid van het openbaar vervoer op het spel staan, wordt beschouwd als onwenselijk, omdat het een negatief sociaaleconomisch effect kan veroorzaken op toegang tot scholing, arbeidsmarkt, vrijetijdsbesteding, gezondheidsvoorzieningen en sociale activiteiten. Dit kan verdere negatieve gevolgen hebben voor de arbeidsproductiviteit en vervolgens op de economische groei.”
Uitgelegd wordt dat tweemaal per jaar de overheid het maximaal openbaar vervoerstarief aanpast als reactie op de fluctuerende mondiale energieprijzen, met name diesel. En zo stelt de SER verder: ,,Veranderingen in tarieven schijnen niet alleen gebaseerd te zijn op fluctuerende mondiale energieprijzen. Andere kosten en factoren beïnvloeden ook het tariefsysteem. Al lange tijd was het aangepaste model om tarieven te berekenen reden tot geschil tussen de overheid en de ondernemersorganisatie van privébusoperators en licentiedragers. De SER concludeert dat onder de huidige omstandigheden de consumenten niet effectief beschermd zijn tegen hoge tarieven. In deze niet effectief geregelde markt hebben buschauffeurs meer dan genoeg ruimte gekregen om de tarieven te controleren, om een businessmodel uit te buiten door zogenaamde assistent buschauffeurs in te huren en een relatief slechte dienstverlening aan te bieden.”
In 2018 schreef de SER verheugd te zijn over het genomen initiatief van de overheid van Curaçao om een commissie in te stellen om een duurzaam openbaar busvervoersysteem te ontwikkelen, om de toegankelijkheid, betaalbaarheid, betrouwbaarheid en veiligheid te verzekeren. ,,Voordat een revisie van het openbaar vervoersysteem plaatsvindt, raadt de SER aan om een visie op een mobiel ecosysteem te ontwikkelen om het vraagstuk van de Curaçaose mobiliteit aan te kaarten op een integrale manier. Dit houdt in een visie op een duurzaam, innovatief, efficiënt, betaalbaar en hoge kwaliteit openbaar vervoer systeem, dat in de behoeften van de passagiers voorziet (smart mobility)”, aldus de SER.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.