‘We zullen hard optreden’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Milieu-overtreders zijn gewaarschuwd. De politie zal samen met andere overheidsinstanties streng optreden tegen illegale vuilstort en andere milieudelicten. ,,Met vereende krachten, zodat we op alle fronten met harde hand kunnen ingrijpen.”

waarschuwingIn het persbericht wijst het Korps Politie Curaçao erop dat de daders niet alleen schade aanrichten aan de natuur, maar ook wetten overtreden in verband met de openbare orde en de gezondheid van mensen. ,,Dit gedrag kunnen we niet accepteren en we zullen streng optreden tegen deze vorm van overtredingen.”
Want door al dat vuil dat verspreid over het eiland, krijgen niet alleen toeristen een slechte indruk van Curaçao, maar het zorgt ook voor overlast voor bewoners in de omgeving. De clandestiene vuilstortplaatsen veroorzaken tot kilometers verderop klachten vanwege stank. ,,We zien dat diabaas wordt afgegraven en het afval in een kuil wordt gegooid en verbrand. Om niet te spreken van de rattenplagen en andere ongewenste gevolgen”, aldus de politie.
Vrijdag heeft minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) in een persconferentie 2022 officieel uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Schoonmaak’. De GMN-minister vindt dat de Curaçaose gemeenschap zelf een deel van de verantwoordelijkheid moet dragen en mee moet werken aan een schoner eiland. Tegelijkertijd is een multidisciplinair team met medewerkers van verschillende ministeries, maar ook toeristenbureau CTB en vuilophaaldienst Selikor, de drijvende kracht achter de grote schoonmaak van het eiland. Opruimen heeft hoge prioriteit, maar ondertussen werkt het team aan de opzet van een bewustwordingscampagne om te voorkomen dat de vervuiling weer toeslaat. ,,Begin thuis bij jezelf”, zei Pietersz-Janga vrijdag. ,,Dan de buurt. Zo zorgen we er samen voor dat het eiland een parel wordt in het Caribisch gebied.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.