Opnieuw stijging prijzen benzine, diesel, elektra en water

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Gingen vanaf 1 februari 2022 de prijzen van alle energiesoorten omhoog, ook per 1 maart worden de kosten hoger voor benzine (Mogas 95), diesel (gasolie LSD), stroom en water.

Energie duurderKookgascilinders, kleine en grote (LPG 20 en LPG 100) worden niet duurder en blijven 16 en 80 gulden. Dit maakt het Bureau Telecommunicatie & Post (BT&P) bekend.
Benzine kost straks 2,47 gulden (is nu 2,33 gulden) per liter. Diesel wordt 1,90 gulden (is nu 1,76 gulden) aan de pomp.
Ook stroom en water zijn vanaf volgende week duurder. Het voordeligste tarief (huishoudelijk verbruik tot 250 kilowattuur) wordt bijna 65 cent per kWh (is nu bijna 64 cent). Bij leidingwater wordt voor huishoudelijk verbruik tot 9 kuub (m3) de prijs 8,91 gulden per kuub (is nu 8,58 gulden).
Uitgelegd wordt dat de aankoopprijzen die worden gehanteerd voor de maand maart 2022 in beginsel gebaseerd zijn op de beschikbare brandstofvoorraad per eind januari 2022. BT&P: ,,Er is sprake van een aanhoudende sterke stijging van internationale prijzen voor olie en geraffineerde brandstoffen. Er is sprake van een stijging (olie WTI) van circa 30 procent sinds eind december 2021.”

Stijging aankoopprijs in stappen
Om te voorkomen dat er een te grote tarieffluctuatie is voor diesel ineens, wordt ook nu de stijging van de aankoopprijs in stappen doorgevoerd middels een negatieve correctie in het overschot- of tekortcomponent en wordt tegelijkertijd de negatieve correctie van vorige maand aangehouden. ,,Deze mitigerende maatregelen zullen echter in de komende maanden alsnog gecorrigeerd dienen te worden en een prijsverhogend effect tot gevolg hebben”, zo waarschuwt BT&P.
De tariefopbouw voor water en elektriciteit kent twee componenten: het basistarief en de brandstofclausule. De brandstofclausule voor stroom bestaat uit inkoop van elektriciteit en brandstofkosten. De ‘inkopen’ zijn gebaseerd op de prijs van energie die derden leveren, zoals windenergie en zonne-energie, en de brandstofkosten zijn de lasten van energieopwekking door Aqualectra zelf. Ook de brandstofclausule voor water bestaat uit twee elementen, zijnde ‘inkopen’ gebaseerd op de prijs van water dat door een derde partij wordt geleverd en stroomkosten voor de waterproductie door Aqualectra zelf.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).