Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aannemer Albo Caribbean zal binnen enkele weken beginnen met de bouw van het nieuwe West End in Otrobanda. De projectontwikkelaars van Albus Properties hebben groen licht gekregen van Ruimtelijke Ordening en Planning (ROP).

westend1Het voormalige complex uit 1941 raakte in de jaren negentig in verval en werd in 2001 afgebroken. Sindsdien lag het terrein braak. Maar dat zal niet lang meer duren. Voor de bouw is twaalf tot vijftien maanden uitgetrokken. Dan staat daar een eigentijds gebouw dat is ontworpen door architectenbureau Studio Acht. Het moderne West End heeft een eigentijdse stijl die tegelijkertijd terugvalt op de typische architectuur van het voormalige West End-gebouw.
Gisterochtend werd aan de afgifte van de bouwvergunning een officieel tintje gegeven tijdens een bijeenkomst op de locatie op de hoek van het Brionplein. ,,Deze plek roept veel mooie herinneringen op”, zei minister Charles Cooper (MFK) van Vervoer, Ruimtelijke Ordening en Planning (VVRP). ROP valt onder het ministerie van VVRP. Cooper: ,,Hier ging je met je liefje, vrienden of familie naar de film.”westend Het nieuwe West End past in de visie van de overheid dat het land meer kan verdienen aan een ‘prime location’ als het Brionplein. Cooper: ,,Wij geven nu een bouwvergunning aan een lokale investeerder die in ons land gelooft. Zo geven we de bevolking hoop.”

Rekening gehouden met Unesco
West End wordt gebouwd in het deel van de binnenstad dat als werelderfgoed is aangemerkt door Unesco. In december staat Willemstad 25 jaar op de Werelderfgoedlijst. ,,We willen niet dat Unesco ons van die lijst afhaalt”, zegt Cooper. Dat betekent onder andere dat nieuwbouw nooit een kopie mag zijn van een monument en ook niet te hoog. Daarnaast moet rekening gehouden worden met archeologische waarden in het gebied. Cooper: ,,In de bouwvergunning is als extra voorwaarde opgenomen dat archeologisch onderzoek moet worden gedaan om te documenteren wat er in de grond wordt gevonden.”
Van de 1.500 vierkante meter op de hoek van het Brionplein zal 1.200 vierkante meter worden bebouwd met boven de begane grond nog twee verdiepingen. De constructie oogt open en wie wil kan zo naar binnen en buiten lopen. Op de begane grond komen twaalf units, onder andere met winkels. Daarnaast wordt gedacht aan horecagelegenheden. ,,De precieze invulling van de ruimtes zijn we nog aan het afronden”, zegt projectmanager Sidarth Samtani. Samtani zal binnenkort vergaderen met National Archaeological Anthropological Memory Management (NAAM) om te voorkomen dat waardevolle artefacten verloren gaan. Dat ligt niet voor de hand. Samtani: ,,Voor zo ver wij weten, ligt de fundering van het voormalige West End gebouw er nog. De kans dat we daaronder iets vinden is bijzonder klein. Maar we nemen geen enkel risico als het gaat om het behouden van de geschiedenis van Curaçao.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).