Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) zitten momenteel 89 (mannelijke) jongeren opgesloten in de leeftijd van 16 tot en met 24 jaar. Zij vormen ruim een vijfde van de gevangenispopulatie.

sdkkDit blijkt uit de presentatie van directeur Urny Floran deze week in de Staten. De meeste gevangenen zijn tussen de 25 en 40 jaar (231); gevolgd door 41-50-jarigen (58); en ouder dan 50 jaar (40). Er zijn op dit moment 11 vrouwelijke gedetineerden. Alles bij elkaar 429 gevangenen.

De meesten zitten vast vanwege overtreding van de Opiumlandsverordening, diefstal met geweldpleging, dan wel afpersing, misdrijven tegen het leven gericht (doodslag of moord), zware mishandeling of mishandeling met een wapen, misdrijven tegen de zeden, vernieling of beschadiging en misdrijven tegen de persoonlijke vrijheid.

Het valt de directie op dat er ‘een verharding is van de misdaad’. Maar ook dat rekening gehouden moet worden met gangs die actief zijn buiten de inrichting. Bij opsluiten moeten confrontaties tussen rivaliserende gangleden binnen de inrichting dan voorkomen worden. In de gevangenis is het verder een uitdaging om corruptie en pogingen tot omkoping van personeel te voorkomen, aldus Floran.

Veiligheid is een van de belangrijkste aspecten in de gevangenis, vervolgt hij. Daarvoor zijn verbeteringen noodzakelijk. De directeur somt op: omheining en prikkeldraad, verlichting, onderhoud camera’s, onderhoud scanapparatuur, upgrading van personeel over de hele linie, invullen van vacatures en andere infrastructurele knelpunten.

Sinds kort is er luchtinfrastructuur voor het ‘nieuwe fenomeen van illegale droneleveranties’, zo legt Floran uit. Het gaat om een Drone Interceptie Systeem (DIS). Hiermee kan worden voorkomen dat via drones drugs en mobieltjes ‘geleverd’ worden. Maar, zo voegt de directeur eraan toe: ,,Niet ondenkbaar is dat ook levensbedreigende artefacten, zoals wapens en explosieven, afgeleverd kunnen worden door de drones.”

In het aan de Staten toegezonden jaarverslag 2020 staat dat het systeem in dat jaar nog niet optimaal functioneerde. ,,Hierdoor is geen duidelijk overzicht van de drone-activiteiten. Het systeem registreert alle drone-activiteiten om en nabij het SDKK”, aldus het jaarverslag.

Een globaal overzicht geeft aan dat er mogelijk 73 relevante dronemeldingen waren, van de in totaal 1.300 meldingen. ‘Mogelijk’, want, zo wordt eraan toegevoegd, het systeem registreert alle drone-activiteiten rondom het SDKK, dus bijvoorbeeld ook de drones die bij het nabijgelegen Mambo Beach gebruikt worden. Van de 73 relevante meldingen waren 51 vergezeld van een pakket, waarvan het personeel 24 (pakketten) heeft kunnen onderscheppen.

Door zelf ook met een drone te werken is het de Unit Beveiliging gelukt een aantal drones te vangen en ook meerdere droppings te frustreren. In 2020 zijn vier drones neergehaald en in beslag genomen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).