Hof: Bewaker Playa Porto Mari ontslagen van rechtsvervolging schietpartij

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft de verdachte van de schietpartij op 7 mei 2018 bij de duikshop te Playa Porto Mari ontslagen van alle rechtsvervolging wegens een geslaagd beroep op noodweer.

beroepnoodweer,,De verdachte is wel tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden veroordeeld, nu hij geen machtiging had voor het vuurwapen waarmee hij schoot”, aldus het Hof in een toelichting op het vonnis.
De verdachte was door het gerecht in eerste aanleg in juni 2019 veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 36 maanden, waarvan 18 voorwaardelijk voor het schieten op R.E. en R.M. die daarbij ernstig gewond zijn geraakt, alsmede voor het verboden vuurwapenbezit. Het beroep op zelfverdediging werd door de eerste rechter nog verworpen.
,,In hoger beroep acht het Hof het echter aannemelijk geworden dat sprake was van een ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding van de verdachte”, wordt gemeld in een persbericht van het Hof.
Aannemelijk is geworden dat de verdachte, die dienst had als bewaker, midden in de nacht twee - met een vuurwapen en een machete - gewapende inbrekers heeft overlopen tijdens het plegen van een inbraak in de duikshop, waarbij een van de inbrekers zijn wapen op de verdachte heeft gericht terwijl hij op een relatief korte afstand van de verdachte stond en aannemelijk is geworden dat deze inbreker met een vuurwapen heeft geschoten.
Het Hof is van oordeel dat de situatie waarin de verdachte zich bevond ‘een noodweersituatie’ was. ,,De feitelijke omstandigheden in aanmerking genomen, te weten dat de verdachte in het donker op relatief korte afstand tegenover twee - met een vuurwapen en machete - gewapende inbrekers stond en een wapen op zich gericht zag, terwijl alles zich bovendien binnen een zeer kort tijdsbestek afspeelde, maken dat de verdachte geen reële andere mogelijkheid had dan te schieten op de mannen om zichzelf te verdedigen en hij binnen de grenzen van de noodzakelijke verdediging is gebleven door onder deze omstandigheden vier keer kort achter elkaar te schieten.”
Aldus is voldaan aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit en slaagt het beroep op noodweer, aldus het Hof. De verdachte en het Openbaar Ministerie (OM) hebben veertien dagen de tijd om beroep in cassatie bij de Hoge Raad in Nederland in te stellen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.