‘Periode quarantaine ingekort tot 10 dagen’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Mensen die een boostershot hebben gekregen, hoeven niet in quarantaine als zij zijn aangemerkt als ‘close contact’ van iemand met Covid-19. De boosterprik moet wel zijn toegediend minimaal een week voordat er contact was met degene die positief heeft getest.

F04 Geen quarantaineDat is gisteren bekendgemaakt tijdens een persconferentie. ,,De boosterprik begint pas een week na vaccinatie te werken”, zei epidemioloog Izzy Gerstenbluth. Ook mensen die na 15 december 2021 zelf positief hebben getest op Covid-19 hoeven niet in quarantaine als nauw contact van een besmet persoon. Gerstenbluth: ,,Vanaf die datum worden de infecties door de omikronvariant veroorzaakt.”

Bovendien is de periode van quarantaine verkort van veertien dagen naar tien dagen. Wie na zes dagen klachtenvrij is gebleven, kan de zevende dag een pcr-test laten afnemen. Dat gebeurt op kosten van de overheid, maar alleen als de afspraak voor de PCR-test via de huisarts wordt gemaakt. Is de test negatief, dan eindigt de periode van quarantaine. Een positief resultaat of niet testen betekent dat iemand de tien dagen helemaal moet uitzitten.

De quarantainetermijn kon worden verkort omdat uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen tussen 4,2 en 6 dagen voldoende virus bij zich dragen om dat aan te tonen met een PCR-test. ,,Dus als je dan op de zevende dag de test afneemt zal die in het merendeel van de gevallen negatief zijn. We nemen een acceptabel risico”, zegt Gerstenbluth.

Systeem ‘uit isolatie’ aangepast

Mensen die na een positieve PCR-test op Covid-19 verplicht in isolatie zitten, krijgen binnenkort na tien dagen per mail een herstelbewijs toegestuurd. Vanwege de vele besmettingen zitten veel mensen langer thuis dan noodzakelijk.

,,Ons kleine team kan die grote aantallen waar we nu mee te maken hebben niet aan”, gaf epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren toe tijdens een persconferentie. Het enorme aantal ‘actieve gevallen’, gisteren 11.965, is dan ook ‘fictief en niet reëel’. Het zal nog enkele dagen duren om het systeem aan te passen, maar dan zal de afhandeling van mensen die in isolatie zitten helemaal automatisch gebeuren. ,,Vanaf dat moment zal het aantal actieve gevallen enorm dalen”, zo voorspelt Gerstenbluth alvast. Dat getal zegt dus ook niets over de covidsituatie. Gerstenbluth: ,,Het is zo hoog, omdat wij steeds meer achterop lopen. Daardoor zitten er mensen thuis in isolatie die daar al uit hadden gekund.” Met het nieuwe systeem zal die achterstand snel worden ingelopen.

Het aantal actieve gevallen is volgens de Curaçaose epidemioloog sowieso geen indicatie voor de ernst van de coviduitbraak. ,,Daarvoor moet je kijken naar het aantal nieuwe besmettingen per dag en het aantal opnames in het ziekenhuis”, zegt Gerstenbluth. ,,Een daling van het aantal infecties betekent automatisch minder actieve gevallen.”

De periode voor isolatie blijft onveranderd tien dagen. Gerstenbluth: ,,Na negen dagen dragen de meeste mensen geen actief virus meer bij zich en kunnen dus anderen niet meer besmetten.” Maar wie uit isolatie gaat, kan nog wel klachten krijgen of houden en ziek worden. In dat geval moet contact worden opgenomen met de huisarts.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).