Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Time Out van tien dagen komt vandaag tot een einde. Premier Gilmar Pisas (MFK) zal vanmiddag in een persconferentie bekendmaken hoe de covidmaatregelen worden vervolgd. Daarover is vanochtend nog overleg in het crisisteam.

F01 Time outDe door premier Pisas afgekondigde Time Out-periode ging op 7 januari in. Na een evaluatie van de cijfers met deskundigen en betrokkenen zullen vanochtend de knopen worden doorgehakt en beslissingen worden genomen. Dat laat een woordvoerder van de afdeling communicatie desgevraagd weten.

Op 7 januari werd de avondklok vervroegd van 1.00 uur ’s nachts naar 22.00 uur ’s avonds. Horecagelegenheden moesten de afgelopen tien dagen uiterlijk 21.00 uur gesloten zijn en mochten alleen aan tafels met maximaal vier mensen drankjes en eten serveren. Evenementen, ook met weinig risico voor besmettingen, konden niet doorgaan en de opening van de scholen werd een week uitgesteld tot vandaag. Daarnaast bleven eerdere maatregelen van kracht, zoals een samenscholingsverbod met meer dan vier mensen op de openbare weg en bij stranden en de verplichting om een mondkapje te dragen in bepaalde ruimtes. Het dringend advies was om ook thuis niet meer dan vier bezoekers te ontvangen.

Deze periode van rust moest ervoor zorgen dat de superbesmettelijke omikronvariant van het coronavirus werd afgeremd. Premier Pisas zei de dag voor het ingaan van de Time Out dat tien dagen ‘het magische cijfer’ is dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hanteert als de periode waarna mensen die besmet zijn weer uit isolatie kunnen. Bij de beslissing of al dan niet versoepelingen of verscherpingen van de maatregelen volgen zal weer de balans worden gezocht tussen economische gevolgen en de druk op de zorgcapaciteit. De afgelopen week liep het aantal besmettingen wel wat terug tot zelfs 407 op maandag 10 januari, maar er waren ook weer vier dagen dat er tussen de 900 en 1.100 corona-infecties bijkwamen. Het aantal patiënten met Covid-19 in het Curaçao Medical Center (CMC) is opgelopen van 20 op zaterdag 8 januari naar 48 afgelopen zaterdag. Dat is nog niets vergeleken bij april vorig jaar toen bijna de helft van de 300 bedden in het CMC bezet werden door covidpatiënten. Maar met veel minder hulptroepen in huis en een groot ziekteverzuim onder het zorgpersoneel is vooral de toename van het aantal patiënten op de intensive care (ic) zorgelijk: van 6 op 8 januari naar 14 op 15 januari.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.