Geen lockdown maar wel ‘Toke de Keda’ om 10 uur ‘s avonds

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao moet een derde coronagolf voorkomen en daarom wordt de bevolking door de regering gevraagd mee te werken aan een ‘time-out’ van tien dagen, beginnend vanaf vandaag, voorlopig eindigend op maandag 17 januari.

F01 OPTiime out van 10 dagen,,In die tien dagen moeten zo veel mogelijk mensen een boosterprik halen”, zo vindt premier Gilmar Pisas (MFK). Hij bracht dit gisteren naar voren tijdens de ingelaste persconferentie over de ontwikkelingen rond het coronavirus.
,,Tien dagen time-out, want dit is het magische aantal dagen waarna iemand weer uit quarantaine of isolatie mag”, aldus Pisas. Hij spreekt van een derde golf, omdat de eerste rond kerst kwam, de tweede rond nieuwjaar en de derde ook komt als niet iedereen in feite tien dagen in quarantaine gaat. Niet dat het zo letterlijk genomen moet worden, want de time-out houdt geen lockdown in.
De avondklok ‘Toke de Keda’ wordt ingesteld vanaf 10 uur ’s avonds tot 4:30 ‘s ochtends. Horeca, trùk’i pan en theaters mogen nog open zijn, maar moeten vanaf 9 uur in de avond de deuren sluiten. Horecagelegenheden en casino’s in hotels die alleen voor de toeristen beschikbaar zijn, mogen overigens wel openblijven. De trùk’i pan mag vanaf 5 uur ’s middags eten verkopen. Het openbaar vervoer mag rijden tot en met 10 uur ’s avonds en de chauffeurs moeten om 11 uur thuis zijn. Alle evenementenvergunningen die afgegeven zijn, worden voor de komende tien dagen ingetrokken, zo wordt verder aangekondigd.
Het beoefenen van een groeps- of teamsport wordt niet toegestaan en sportscholen (fitness, gyms en vergelijkbare activiteiten) mogen de helft van de totale capaciteit aan sporters en deelnemers toelaten.
Het wordt niet verboden, maar door de regering wel sterk aangeraden om trouwerijen en doopfeesten af te gelasten gedurende de komende tien dagen.
Persvoorlichter van de regering, Maharo Isenia, legt uit dat tijdens de tien dagen time-out het crisisteam zich verder gaat beraden op de vervolgmaatregelen. ,,Hoewel het niet verplicht wordt, vragen we mensen zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid te nemen en vanuit huis te werken. Ook wordt aangeraden zoveel mogelijk het mondkapje te dragen en ook de omgeving aan te spreken op verantwoord gedrag. Zo moeten bedienden in restaurants aangesproken worden als ze hun mondkapje niet dragen, onder het motto ‘geef een hapje met een mondkapje’. Restaurants blijven open, maar er zijn dus wel protocollen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.