Frits Goedgedrag neemt afscheid in Raad van State

Van een onzer verslaggevers
Den Haag - Een dankbare en optimistische oud-gouverneur en scheidend staatsraad Frits Goedgedrag wees er in zijn afscheidsrede op dat samenwerking binnen het Koninkrijk ‘getraind’ moet worden.

goedgedragNet als een sportman kan ook de ambtenaar trainen om goed samen te werken. Reden dat hij tijdens een bescheiden bijeenkomst in Den Haag vanwege de corona-beperkingen zei verguld te zijn met de activiteiten van masteropleiding Koninkrijkszaken en die van de Government Academy of Curaçao.
Van Frits Goedgedrag werd afscheid genomen door vicepresident van de Raad van State Thom de Graaff, hoogleraar Gert Oostindie, politicus Ank Bijleveld en jurist en hoogleraar Ben Vermeulen. Zij lieten hun licht schijnen op de bijzondere positie die de gouverneur inneemt in het reilen en zeilen in het Koninkrijk. Niet bepaald een eenvoudige taak, zo bleek. De Graaf noemde het gouverneurschap ‘een onmogelijke functie’: ,,Hij is een koning zonder kroon, een toezichthouder, een man waaraan getrokken wordt.’’
Bijleveld, die in haar hoedanigheid van staatssecretaris van Koninkrijkszaken nauw betrokken was bij de onderhandelingen op weg naar 10-10-‘10, roemde zijn ‘stabiliteit en rust’. In die veelbewogen periode zorgde Goedgedrag voor vertrouwen, zei zij. Mede omdat een gouverneur boven de partijen staat kan hij een broodnodig rustpunt zijn, aldus Bijleveld.
Jurist en staatsraad Vermeulen haalde een wapenfeit van Goedgedrag aan. Zo weigerde hij destijds om Anthony Godett tot formateur te benoemen omdat deze verwikkeld was in een strafrechtelijk onderzoek. Vermeulen wees op de soms onmogelijke positie waarin de gouverneur zich bevindt wanneer hij als ‘landsorgaan’ moet optreden tegen de ‘eigen landsregering’.
Frits Goedgedrag was de laatste gouverneur van de Nederlandse Antillen en de eerste gouverneur van het Land Curaçao. Daarvoor was hij gezaghebber van Bonaire. Goedgedrag neemt afscheid als staatsraad omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd van 70 jaar heeft bereikt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.