Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Holland heeft op de Caribische Zee voor de derde keer in korte tijd een drugstransport onderschept. Daarvoor werd een zogenaamde go-fast gestopt met aan boord twee opvarenden. Daarbij onderschepte het schip 235 kilogram cocaïne.

drugs1De vangst was al op 17 november, maar is gisteren pas bekendgemaakt.
De marine doet verslag: ,,De NH90-boordhelikopter ontdekte de go-fast, een snelle drugsboot, bij een patrouille. Hierop zette Zr.Ms. Holland de achtervolging in met behulp van haar twee snelle onderscheppingsvaartuigen (Friscs), met aan boord een gecombineerd team van de US Coast Guard en het Korps Mariniers. Gelijktijdig bood de NH90 vanuit de lucht ondersteuning aan de boardingoperatie.” De beide opvarenden uit de Dominicaanse Republiek zijn aangehouden. De verdachten en de contrabande zijn op een later moment overgedragen aan een schip van de Amerikaanse kustwacht voor vervolging in de Verenigde Staten.
Zr.Ms. Holland is sinds mei actief in de regio. Het schip wordt onder meer ingezet voor counterdrugsoperaties en bij humanitaire hulpverlening. Daarnaast wordt het ook ingezet voor diverse kustwachttaken in het Caribisch gebied zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en de inzet tijdens ‘search and rescue’. Het handhaven van de internationale rechtsorde is een van de grondwettelijke taken van Defensie. In oktober wist het schip ook al twee drugstransporten te onderscheppen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).