In kader ontmanteling Nederlandse Antillen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De leden van de commissie Koninkrijksaangelegenheden van de Staten zijn in Nederland om op 8 en 9 december het 31ste congres ‘Tien jaar na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen’ bij te wonen.

gwendellDe Statendelegatie wacht een vol programma met debatten en sprekers van verschillende disciplines, onder wie hoogleraar Gert Oostindie, Cft-voorzitter Raymond Gradus en de Curaçaose advocaat Mirto Murray.
Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK) is delegatieleider en was gisteren, net als griffier Silvin Cijntje, al in Nederland. Curaçao wordt op het congres verder vertegenwoordigd door commissievoorzitter Amerigo Thodé en de commissieleden Sheldry Osepa (PNP), Quincy Girigori (PAR), Giselle Mc William (MAN), Michelangelo Martines (KEM) en Rennox Calmes (Trabou pa Kòrsou). Volgens Statenvoorzitter America-Francisca zal PNP-Statenlid Gwendell Mercelina ook deelnemen aan het congres, maar dan ‘op eigen kosten’. ,,Naast het congres hebben we ook afspraken bij de Raad van State, met Nederlandse Kamerleden en met parlementsleden van Aruba en Sint Maarten”, zegt America-Francisca.
Het 31ste congres en de handelsmissie in het kader van ‘Tien jaar na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen’ wordt georganiseerd door InterExpo en vindt plaats in Nieuwspoort in Den Haag. Beide dagen worden afgesloten met een debat. PNP-Statenlid Osepa is een van de panelleden die debatteren over nationaliteit en burgerschap in het Koninkrijk der Nederlanden. Mc William zit in het panel dat debatteert over de vergroening van het Koninkrijk.
Morgen staat onder andere een lezing van socioloog en letterkundige Aart Broek met oud-ambassadeur Jan Wijenberg op het programma. Broek en Wijenberg, die ook premiers van de Nederlandse Antillen adviseerde, gaan in op de stelling dat ‘in een globaliserende wereld staten alleen binnen grotere structuren kunnen overleven’. ,,Nederland doet dat, het Koninkrijk heeft geen andere optie.” Bianca Maasdamme en de op Curaçao geboren Stacey Mac Donald geven een lezing over ‘Een circulair Koninkrijk. Duurzame samenwerking en verandering’. Donderdag 9 december gaat professor Gert Oostindie, directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in op de Koninkrijksrelaties. ,,Wat leert de geschiedenis ons over de beperkingen, uitdagingen en mogelijkheden?” Raymond Gradus, voorzitter van het College financieel toezicht (Cft), blikt terug op tien jaar financieel toezicht en bespreekt hoe het nu verder moet.
Tijdens het congres wordt telkens ingegaan op de eilandelijke problematiek, aldus www.entrepreneurscaribbean.com. ,,Daarbij wordt stilgestaan bij de waarde van goede afspraken tussen de Koninkrijkspartners.” De onderwerpen die de sprekers vanuit hun expertise bespreken kunnen variëren ‘van het concrete Venezolaanse vluchtelingenvraagstuk op bijvoorbeeld Curaçao en Aruba tot het hoger toezicht op Sint Eustatius’. Het uitgangspunt is dat de discussies ‘direct relevant zijn voor de lokale burger, politiek en het bedrijfsleven’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.