‘November gaat beste maand tot nu toe worden’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De toeristische activiteiten blijven toenemen. In oktober is de hotelbezetting omhoog gegaan en ook de bezetting van kleinere hotels en appartementen nam toe. Voor november zijn de vooruitzichten zelfs beter dan vóór covid.

toerismeDit wordt bekendgemaakt in een gezamenlijk persbericht van de Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata) en de Curaçao Apartments Small Hotels Association (Casha).
In de maand oktober 2021 had Curaçao een hotelbezetting van 70,2 procent. Dit is bijna een verdubbeling vergeleken met vorig jaar, toen de bezetting in oktober 47 procent was. ,,Als we de hotelbezetting van 2019 in kaart brengen, is dit tevens een lichte stijging van 5,4 procent. Het gemiddelde dagtarief (average daily rate, ADR) bedroeg in oktober 2021 185,66 dollar. Vergeleken met dezelfde maand van 2020 is dit een toename van 48,3 procent en vergeleken met 2019 is dit een toename van 31 procent”, zo wordt door de organisaties opgetekend.
Wat betreft de omzet per beschikbare kamer (revenue per available room, RevPar) is er ook een flinke stijging te zien van 121,3 procent vergeleken met vorig jaar. Van 58,86 dollar in 2020 naar 130,27 dollar dit jaar. Sterker nog, zo wordt becijferd: ,,Ook vergeleken met 2019 (vóór Covid-19) is dit een stijging van 38 procent. De stijging ten opzichte van 2019 lijkt daarmee sinds juli dit jaar structureel door te zetten.”
Chata stelt ‘voorzichtig optimistisch’ te zijn voor het komende hoogseizoen en verwacht voor de rest van het jaar dat de hotelbezetting minimaal vergelijkbaar is met die van 2019, te weten een gemiddelde bezetting van rond de 70 procent als er geen drastische veranderingen of maatregelen worden ingevoerd vanwege corona. Chata: ,,Wat opvalt is dat Curaçao in de maand oktober qua hotelbezetting van de grotere hotels voor het eerst zelfs op nummer één staat ten opzichte van alle andere eilanden in het Caribisch gebied.”
Ook voor de leden van Casha is de maand oktober een goede maand geweest, met een gemiddelde bezetting van 65,4 procent. Ten opzichte van de maand september (57,1 procent) is dit een lichte stijging van 8,3 procent. Maar liefst drie accommodaties scoorden zelfs boven de 90 procent. Als er gekeken wordt naar regio dan ziet Casha een goede verdeling van bezetting, met 99 procent op Jan Thiel, 91 procent op Bándabou en 90 procent in Pietermaai.
Vooruitblikkend stelt Casha: ,,De boekingen voor november en december lopen goed. November gaat voor vele accommodaties de beste maand worden tot nu toe. De vooruitzichten zijn zelfs beter dan vóór covid. Wel is er nog steeds een duidelijke tendens voor lastminuteboekingen. Januari en februari lijken nu al goede maanden te worden.”
Ook de autoverhuurbedrijven komen auto’s tekort en draaien goede tijden volgens de hospitality-organisaties. ,,Er is een run op huurauto’s, want tijdens de covidperiode zijn er veel huurauto’s verkocht door de verhuurbedrijven om de kosten te drukken met het gevolg dat ze nu te kort komen”, zo is de uitleg.
En verder: ,,De excursiebedrijven draaien op volle toeren en zijn meestal volgeboekt. En duikscholen pikken ook hun graantje mee van de hoge bezetting van de accommodaties.”

‘Nog een beetje huiverig’
@kader tekst:Hoewel Chata en Casha zien dat reizigers huiveriger zijn en zich ook meer willen indekken, wordt eveneens waargenomen dat toeristen langer blijven en ook meer besteden. Casha legt uit: ,,Veel gasten vragen om een zogenaamde garantie, waarbij de kosten van boeking volledig worden terugbetaald, wanneer er niet gereisd mag worden. Normaal gesproken zou hier een aanvullende reisverzekering voor geregeld moeten worden, maar gasten vinden deze verzekering te duur en verwachten van de accommodatiehouder, dat zij hier flexibel mee omgaan. De een komt de gast hierin tegemoet en doet hier niet moeilijk over, de ander is van mening dat wanneer mensen willen reizen, ze ook voor goede maatregelen moeten zorgen. Reizen is niet meer zorgeloos en zonder risico, niemand heeft een glazen bol en kan voorspellen hoe de wereld er over een poosje uitziet.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.