Larmonie-Cecilia: Besparing van bijna 1,5 miljoen per jaar

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) verhuist van de Tauber Building en het La Ganga-gebouw in Punda naar het World Trade Center (WTC) te Piscadera. Praktisch het hele ministerie zal vanaf 1 januari 2022 zijn ondergebracht in het WTC.

soawHet gaat om honderd werkplekken, die in principe allemaal meeverhuizen naar het WTC. SOAW-minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) verwacht dat met het nieuwe onderkomen op jaarbasis bijna 1,5 miljoen gulden bespaard zal worden. Dat blijkt uit antwoorden van de minister op vragen van het Antilliaans Dagblad. Nu nog huurt SOAW ongeveer 2.500 vierkante meter in de Tauber Building en het La Ganga-gebouw. De huur voor beide panden is 1,6 miljoen gulden per jaar (45 gulden per vierkante meter). Met het WTC is een huurcontract voor een jaar overeengekomen voor de huur van ongeveer 2.000 vierkante meter. De huurprijs ligt rond de 770.000 gulden per jaar, maar dat is, anders dan nu, inclusief water en elektra, onderhoud van onder andere airco’s, parkeerplekken en bewaking. ,,We besparen dus niet alleen op de huur, maar ook op andere kosten”, zegt Larmonie-Cecilia. Bovenop de huurprijs van de Tauber Building en het La Ganga-gebouw komt jaarlijks nog eens zo’n 200.000 gulden voor water en elektra. De huidige kosten voor security liggen rond de 300.000 gulden per jaar. Larmonie-Cecilia: ,,Die zullen in het WTC aanzienlijk lager zijn, omdat er in het gebouw al bewaking aanwezig is.” Het wegvallen van de parkeerkosten levert jaarlijks nog eens een besparing van om en nabij 126.000 gulden per jaar op. Daarmee komt de totale besparing voor SOAW in het nieuwe onderkomen op bijna 1,5 miljoen gulden.
De werkruimtes in het WTC zijn dus veel goedkoper, maar ook beter voor de gezondheid van de medewerkers. Over de slechte arbeidsomstandigheden in de ruimte in de Tauber Building is al jaren commotie. Het huurcontract met eigenaar Taubco loopt eind dit jaar af en de overheid heeft de huur in juni dit jaar opgezegd. De eigenaar is nog om verlenging met maximaal een jaar gevraagd om een geschikte locatie te kunnen vinden. Larmonie-Cecilia: ,,Maar Taubco wilde geen eenjarig contract tekenen en wij wilden ons niet binden aan drie jaar.” Gevolg is dat het ministerie vanaf 1 januari op straat zou staan.
Met het WTC is een locatie gevonden die groot genoeg is voor het merendeel van de medewerkers van het ministerie van SOAW. Bovendien is er voldoende parkeergelegenheid. Het huurcontract is voor een jaar afgesloten. ,,Daarna zullen we beslissen of we daar willen blijven of een alternatief moeten zoeken”, aldus Larmonie-Cecilia. ,,Uiteindelijk is het doel van de overheid om de ministeries in een eigen gebouw onder te brengen.” Naar het WTC verhuizen de sectorafdelingen sociale ontwikkeling, arbeid en familie en jeugd, de ministeriële staf en het kabinet van de minister. De vier ‘kas di di bario’ blijven op hun huidige locatie, evenals de landsbemidelaar en de SOAW-inspectie die zijn ondergebracht in het pand van het Algemeen Pensieonfonds Curaçao (APC) aan de Schouwburgweg.
Het ministerie trok in januari 2016 in het voormalige onderkomen van La Ganga en de Tauber Building in Punda. Ook de afdeling immigratie van het ministerie van Justitie werd daar ondergebracht. Larmonie-Cecilia was destijds ook al minister van Sociale Zaken voor de PNP in het kabinet-Whiteman II (PS, Pais, PNP, PAR, Groep-Sulvaran). ,,Het leek wat betreft de dienstverlening een betere keuze dan de ruimte boven Pietermaai Parking van Neuman. Maar achteraf was het geen succes.”
Toen al hadden ambtenaren gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en opgezwollen lippen. Nadat in juni 2018 ongeveer zestig ambtenaren in staking gingen, werden beide panden op bevel van de toenmalige SOAW-minister Hensley Koeiman (MAN) gesloten en stond het Tauber-gebouw maandenlang leeg. Tot grote verbazing van het parlement besloot de regering-Rhuggenaath in de eerste helft van 2019 om de huurovereenkomst met Taubco toch te verlengen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).