Muelen (UGTK/Cadmu): Profiteren netwerk Port of Rotterdam

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vakbond UGTK/Cadmu vindt de verkoop van twintig procent van de aandelen van Curaçao Ports Authority (CPA) aan Port of Rotterdam een goede optie. Maar dan moet vantevoren wel duidelijke zwart op wit staan wat de toegevoegde waarde van die verkoop is voor Curaçao.

F01 Port of Rotterdam goed KTKDat zegt Wendell Muelen, voorzitter van UGTK/Cadmu, in antwoord op vragen van het Antilliaans Dagblad. De vakbond ziet grote voordelen van een dergelijke participatie van Port of Rotterdam (POR) in de Curaçaose havenautoriteit. Curaçao kan profiteren van de kennis en ervaring van POR wat betreft het besturen van een haven. Maar de samenwerking kan ook positief uitpakken voor KTK Tugs, het lokale sleepbedrijf dat dochtermaatschappij is van CPA. Muelen: ,,POR heeft een enorm netwerk. Dat kan voor KTK werkgelegenheid opleveren.” Om er zeker van te zijn dat CPA en haar dochterbedrijven werkelijk profijt zullen hebben van de participatie van het Rotterdamse havenbedrijf, moeten daarover vantevoren afspraken worden gemaakt. ,,Het moet duidelijk zijn wat de toegevoegde waarde is van de participatie van POR in CPA.”
Deze krant berichtte eind oktober al dat Port of Rotterdam zich onveranderd wil inspannen voor een vorm van samenwerking ‘die Curaçao dient’. ,,Onderzoek hiernaar en gesprekken hierover zijn nog niet afgerond”, liet de woordvoerder van POR-ceo Allard Castelein destijds weten.
Of de overheid inderdaad zal beslissen om aandelen van CPA te verkopen aan POR, is de vraag. Naar verluidt was voormalig minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP), geen voorstander. Larmonie-Cecilia nam de portefeuille sinds het aantreden van het kabinet-Pisas in juni tijdelijk op zich. Haar opvolger, partijgenoot Ruisandro Cijntje, liet begin deze week in een persbericht weten met Marc Evertse van Port of Rotterdam en CPA-directeur Humberto de Castro te hebben gesproken over de toekomst van de Curaçaose haven en de rol daarin van havenbedrijf Rotterdam. De Castro spreekt van ‘een goed gesprek’ en zei gisteren dat partijen ‘samen een model van samenwerking zullen opstellen’, maar daarover verder nog geen details te kunnen geven. Op Linkedin schijft minister Cijntje tijdens het overleg met Evertse en De Castro ‘de samenwerrkingsmogelijkheden te hebben besproken voor de transitie en ontwikkeling van onze haven’.
De MEO-minister zegt blij te zijn met de interesse die POR toont. ,,Ik zal deze ontwikkelingen blijven begeleiden opdat we de economische voordelen die dat oplevert kunnen oogsten.” Het Land Curaçao bezit zestig procent van de aandelen CPA en het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) zes procent.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).