Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is nog geen enkele dode gevallen die volledig gevaccineerd was. Dat was de boodschap van epidemioloog Izzy Gerstenbluth om aan te geven hoe belangrijk vaccineren nog steeds is.

vaccindodenWetenschappelijk is ook bewezen dat mensen die volledig gevaccineerd zijn weliswaar toch corona kunnen krijgen, maar dat zij in elk geval niet heel ernstig ziek worden. ,,Een derde vaccinatie is dan ook voorlopig niet nodig, als mensen hier mogelijk huiverig voor zijn”, aldus Gerstenbluth. Een derde vaccinatie is alleen nodig voor mensen met een zwak immuunsysteem. Hij vertelt verder dat het de taak is van een overheid om de bevolking te beschermen. ,,Dat doen we door te vaccineren. Tegelijkertijd moeten we mensen beschermen die om hen moverende redenen niet willen of kunnen vaccineren. Die mensen kunnen beter niet naar grote evenementen gaan want die lopen kans geïnfecteerd en ook nog eens ernstig ziek te worden. En dat risico raakt iedereen uiteindelijk want in het ziekenhuis worden plekken ingenomen door coronazieken die anders door andere ernstig zieken gebruikt hadden kunnen worden.”
De epidemioloog gaat ook nog in op anti-vaxxers die menen dat er medicijnen tegen corona zijn. ,,Waarom zou een regering als er goede medicijnen zijn, deze niet promoten? Over het algemeen worden medicijnen gebruikt tegen ziektes en zijn die niet preventief bedoeld. Er is één wetenschappelijk onderzoek verricht met een medicijn dat door anti-vaxxers genoemd wordt en dat is dat een groep dit medicijn gebruikte ter preventie van corona en een andere groep een placebo kreeg. Beide groepen raakten evenveel besmet met corona. Ondertussen zijn vanwege het wereldwijde gebruik van vaccins veel data verzameld en is wetenschappelijk de werking en veiligheid aangetoond.”
En tegen degenen die zeggen dat ze niet vaccineren omdat ze niet weten wat erin zit zegt Gerstenbluth: ,,Weet jij als je bij de fastfood een hamburger of stuk kip koopt wat erin zit? We eten het allemaal. En als je het elke dag eet, kan ik je verzekeren dat je niet lang leeft.” En zo vervolgt hij: ,,Weet je waarom we hier allemaal samen zitten? Omdat we als kind zijn gevaccineerd tegen polio, kinkhoest en tetanus. Vroeger was de gemiddelde leeftijd 40 jaar omdat vooral kleine kinderen stierven aan deze ziektes.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).