Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De lancering van de website www.curacaohealthapp.com gisteren was succesvol. Binnen drie uur waren er 1.137 registraties voor het Digital Covid Certificate (DCC) goedgekeurd. Om 17.00 uur stond de teller op 1.625. In totaal waren er 2.080 aanmeldingen. Dat zegt Sharlon Melfor, secretaris-generaal van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) desgevraagd.

healthappDe website genereert een QR-code van het vaccinatiebewijs dat door het GMN-ministerie is uitgegeven. De QR-code is het digitaal bewijs dat iemand gevaccineerd is. De QR-code wordt aan de grens gecontroleerd en bij toegang tot activiteiten en evenementen. De QR-code is vooralsnog voor lokaal gebruik en reizen binnen het Koninkrijk en Europa. Inwoners van Curaçao die hun vaccinatiebewijs tijdens een reis naar Nederland al door de GGD in Utrecht hebben laten omzetten in een QR-code, kunnen die blijven gebruiken.
Om de epidemiologische risico’s die gepaard gaan met het toestaan van hoogrisico-activiteiten en voorzieningen te minimaliseren, dienden bezoekers tot voor kort te beschikken over hun vaccinatieboekje of een negatieve Covid-19 antigeentestuitslag. Dit was echter zeer fraudegevoelig. Het standpunt van het crisisteam is dat het digitaliseren van deze documenten voldoende oplossing hiervoor zou kunnen bieden, aldus de toelichting bij de tijdelijke ministeriële regeling DCC Curaçao.
,,Personen kunnen dan hun mate van bescherming, dan wel hun mate van besmettelijkheid aantonen door gebruik te maken van een digitaal coronatoegangsbewijs in de vorm van een document bevattende een QR-code. Ongeacht het bovenstaande blijft de naleving van de algemene adviezen betreffende veilige afstand en handhygiëne onverkort van kracht.”

ReApp eind oktober verkrijgbaar
Om de aanvraag voor een QR-code in te kunnen dienen is eerst een verificatiecode nodig, die de aanvrager na voltooiing van het aanmeldingsformulier per automatisch gegenereerd e-mailbericht ontvangt. Wanneer het aanmeldingsformulier ontvangen is door het ministerie worden de gegevens automatisch geverifieerd. In geval er informatie ontbreekt of de informatie onjuist is, bericht de administrateur de aanvrager, zodat het formulier gecorrigeerd kan worden. Als de informatie volledig en correct is krijgt de aanvrager een unieke combinatiecode waarmee de aanvrager op de website een persoonlijk DCC kan activeren. Het DCC, in de vorm van een QR-code, kan de aanvrager downloaden en opslaan op een daarvoor geschikt elektronisch apparaat, zoals een telefoon, laptop, tablet of computer. Ook kan de QR-code direct van de website worden afgedrukt.
De (mobiele) Curaçao Health App is ontwikkeld door het ministerie van GMN. De applicatie is tot stand gekomen met de hulp van tientallen experts en ervaringsdeskundigen. Ook heeft een grote ‘open source community’ tijdens de ontwikkeling meegekeken en getest. Eind oktober moet de app in de verschillende app stores verkrijgbaar zijn.
Organisatoren van evenementen en locaties kunnen de DCC Cross border DCC Scanner app downloaden op een mobiele telefoon of tablet. De Curaçaose regering moet nog aangeven wanneer het mogelijk is om de scanner app te gebruiken voor ingezetenen met een Curaçaos DCC.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).