‘Binnenkort veiling gebouw’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het gebouw en de opstallen van Marchena Hardware in Wishi/Marchena worden binnenkort te koop aangeboden op een veiling. De openbare verkoop wordt door Girobank opgestart. De bank heeft ruim 3,5 miljoen gulden tegoed van de nv. Zo zegt advocaat Hubert ‘Bertie’ Braam desgevraagd.

marchenaDe bekende bouwmarkt is al zeker een jaar gesloten, omdat Girobank in juli 2020 beslag heeft gelegd op de inventaris en voorraden. Een maand later gebeurt hetzelfde met de bankrekeningen van Marchena Hardware nv, onder andere bij de Maduro & Curiel’s Bank (MCB).

Bovendien krijgt Girobank het pand van het bouwbedrijf in beheer, vanwege de uitstaande hypotheek. Volgens Braam zijn de roerende goederen inmiddels verkocht aan een partij. ,,De opbrengst is verdeeld tussen de Ontvanger en Giro”, zegt Braam. Nu volgt op korte termijn de veiling van het gebouw en de opstallen op het terrein. Braam: ,,De veiling wordt door Girobank opgestart.” Dat gebeurt na 27 september. Dan doet de rechter uitspraak om de exacte bedragen vast te stellen van onder andere de uitstaande schulden.

Daarmee begint de zwanenzang van het eens zo gerenommeerde bouwbedrijf met meerdere filialen op het eiland. Dagblad Èxtra berichtte gisterochtend dat medewerkers de afgelopen vijf maanden geen salaris hebben ontvangen en thuis zitten zonder duidelijkheid over hun toekomst. Dat het gebouw in de openbare verkoop gaat betekent niet dat de werkmaatschappij is opgehouden te bestaan. Advocaat Braam gaat niet over het personeel dat in dienst is van de naamloze vennootschap en recht heeft op doorbetaling, maar zijn advies luidt in het algemeen om ‘zo nodig faillissement aan te vragen’ om in ieder geval de uitbetaling van de cessantia veilig te stellen. Want wat resteert, is niet veel meer dan een lege nv. Braam: ,,De medewerkers kunnen geen beslag leggen. Er ligt een bodembeslag van de Ontvanger en op het pand rust een hypotheek, waardoor de hypotheekhouder voorrang krijgt.”

In september 2020 spande Marchena Hardware nv nog een kort geding aan tegen Girobank vanwege de beslaglegging en het in beheer nemen van het bedrijfsgebouw. De rechter oordeelt dan dat ‘de door Girobank getroffen maatregelen onmiskenbaar zeer ingrijpende gevolgen hebben: de facto de staking van het bedrijf’. Maar disproportioneel zijn die niet, aldus het vonnis in 2020, vanwege ‘de substantiële voortdurende tekortkoming van Marchena Hardware in de nakoming van haar verplichtingen jegens Girobank, het gebrek aan gebleken perspectief en het oplopen van de schuld’.
In het Handelsregister van de Kamer van Koophandel Curaçao staat Maria Ancilla Martina Liberia (niet te verwarren met oud-premier Maria Liberia-Peters), geboren op 25 maart 1943, ingeschreven als managing director van Marchena Hardware nv. De nv werd op 30 maart 1984 opgericht.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).