Hoge Raad: Ontneming Schotte blijft gehandhaafd

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De uitspraak van de Hoge Raad in de ontnemingszaak van Gerrit Schotte is de oud-premier zwaar gevallen. ,,Nee, dit is niet makkelijk”, stelt hij in een post op social media. ,,Wat me op de been houdt, zijn mijn geloof en overtuiging dat op een dag het goddelijk recht zal zegevieren.”

SchotteDe Hoge Raad heeft gisteren het vonnis van hoger beroep in de ontnemingszaak van Schotte bevestigd. Daarmee staat vast dat de maatregel die eerder aan de oud-minister-president werd opgelegd voor de ontneming van bijna 2 miljoen gulden, gehandhaafd moet worden. Schotte werd in 2018 voor ambtelijke corruptie en witwassen tot een celstraf van drie jaar veroordeeld. Daarnaast kreeg hij de ontnemingsmaatregel opgelegd en werd door de rechter bepaald dat hij zich vijf jaar niet verkiesbaar mag stellen.
Schotte kwam in november vorig jaar vrij. Maar daarmee is nog niet per se een einde gekomen aan zijn periode achter tralies; die dreigt nu namelijk weer. Indien de oud-premier het bedrag dat door het Openbaar Ministerie wordt ontnomen niet kan betalen, moet hij weer voor de periode van drie jaar de gevangenis in. Uiteraard is dit een ‘ultimum remedium’ en volgen eerder andere pogingen om het ontnomen bedrag te innen, zoals bijvoorbeeld het aangaan van een betalingsregeling. Het gaat om precies te zijn om een bedrag van 1.844.190,36 gulden.

Bedrag ‘onmiddellijk opeisbaar’
Het Openbaar Ministerie (OM) laat in een korte reactie tegenover deze krant enkel weten dat het bedrag ‘onmiddellijk opeisbaar’ is en dat het OM ‘alle vonnissen ten uitvoer brengt’.
De uitspraak van de Hoge Raad in de ontnemingszaak sluit aan bij het advies van de advocaat-generaal. De raad heeft de klachten in cassatie zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat deze ongegrond zijn en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen. Met de uitspraak van de Hoge Raad is de oplegging van de ontnemingsmaatregel definitief.
,,Voor we onze dromen verwezenlijkt zien, voor we genezing, promotie, restauratie ervaren, wees niet verrast reuzen op je pad tegen te komen; meer obstakels, meer teleurstelling. En je vraagt jezelf dan af hoe je ooit je dromen kan realiseren. Ik behoud mijn geloof; vandaag omhels ik mijn storm van vandaag en ik blijf geloven”, aldus Schotte in een reactie op het vonnis. ,,De prijs die ik betaal is niets vergeleken met de prijs die Jezus heeft betaald voor mijn redding. Daarom kan ik rustig blijven en ben ik Hem dankbaar; alleen Hij heeft de oplossing voor alles en Zijn wil zal mij begeleiden en instrueren. Ik vertrouw op Hem en alleen op Hem.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.