Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Duna mama tera un sunchi’ (geef Moeder Aarde een kus) is de naam die Egbert Vos heeft gegeven aan een eigen project waarbij hij planten, bomen en struiken weggeeft in de wijk Brievengat in wat hij zelf een plantenbibliotheek noemt.

Moeder aarde,,De bedoeling is dat er planten neergezet worden die mensen kunnen meenemen, maar dat deze mensen er ook weer iets voor terugzetten, al was het maar een stekje uit eigen tuin”, aldus Vos. Naast de bibliotheek valt ook een voedselbos in het project.

Door corona voedselbos
De van huis uit accountant is begaan met vrijwilligerswerk en stond aan de wieg van de oprichting van de Voedselbank in 2006. In de coronatijd kwam dit allemaal weer naar boven en voegde hij zich bij het voedselbosproject van een vriend in Brievengat. Dit voedselbos valt ook onder ‘Duna mama tera un sunchi’ en wordt door organisaties gefinancierd.
In de praktijk blijkt het in de bibliotheek overigens niet zo te werken dat mensen ook echt een plant terugzetten. Dus zet Vos vooral zelf groen in de bibliotheek om mee te nemen. Het project begon naar eigen zeggen met vergroening van zijn achtertuin en andere plekken op het eiland. Het bibliotheekidee ontstond nadat Vos erachter kwam dat hij weliswaar op verschillende plekken op het eiland kon planten, maar onmogelijk alles kon blijven verzorgen. ,,Ik stimuleer mensen om planten op te halen, in de grond te zetten en zelf te verzorgen. Dat komt vanuit mijn overtuiging dat we op een andere manier moeten omgaan met voedselcreatie in de wereld. Geen monocultuur. Voedselbossen zijn veel duurzamer”, aldus Vos die 25 jaar op Curaçao woont en werkt en zich aangetrokken voelt tot vrijwilligerswerk. ,,Tuinieren is mijn hobby en ik heb een grote liefde voor de natuur. En ik doe dit, zelf gefinancierd, vanuit mijn overtuiging dat we op een andere manier met de wereld moeten omgaan.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.