Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De situatie in het Curaçao Medical Center (CMC) is niet verbeterd, maar ook niet verslechterd. Vanochtend lagen er 36 covidpatiënten in het ziekenhuis, van wie 14 op de intensive care (ic).

F02 Covid updateHelaas is er wel weer een patiënt in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. In totaal telt Curaçao 133 covidslachtoffers sinds het begin van de coronapandemie vorig jaar maart.

Het aantal nieuwe besmettingen is de tweede dag op rij weer vergelijkbaar met de afgelopen weken (tussen de vijftig en tachtig besmettingen) en zelfs vrij laag. Woensdag was er nog een flinke uitschieter met 123 nieuwe besmettingen.

Vandaag mochten 48 mensen uit isolatie. Het aantal actieve gevallen veranderde nauwelijks en nam met één toe, van 635 naar 636.

Zoals premier Gilmar Pisas (MFK) donderdag al aankondigde tijdens een persconferentie, heeft hij samen met zijn partijgenoot minister Dorothy Pietersz-Janga van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) een bezoek gebracht aan het CMC om zelf een beeld te krijgen van de situatie in het ziekenhuis. Pisas en de GMN-minister bezochten de intensive care- afdeling die plaats biedt aan zestien patiënten met Covid-19, maar ook de coronary care unit (ccu) en de eerste hart hulp (ehh) waar nu non-covidpatiënten worden opgevangen die intensieve zorg nodig hebben. Eerder deze week werd al besloten om de recovery room, ook wel uitslaapkamer, waar patiënten normaal gesproken bijkomen van een ingreep, in te richten voor intensieve zorg. Dat was nodig omdat die dag de zestien bedden op de ic-afdeling vol lagen met covid-patiënten en van de tien bedden op de hartafdeling er acht bezet waren met andere patiënten die ic-zorg moesten krijgen.

De grootste zorg voor het CMC is op dit moment het tekort aan gespecialiseerd personeel. Uit de persconferentie werd donderdag duidelijk dat het ziekenhuis op korte termijn 48 extra zorgverleners nodig heeft: veertig ic-verpleegkundigen en acht medisch specialisten. De regering stelt twee miljoen gulden beschikbaar om de kosten te dekken. Dat is volgens Pisas een miljoen minder dan het budget dat CMC in eerste instantie indiende. Zodra de aangepaste begroting binnen is, waarin de huisvestingskosten zijn teruggebracht tot twintig procent van de totale kosten, zou het geld beschikbaar komen. Vandaag was nog niet duidelijk of het ziekenhuis het geld had ontvangen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).