'Ziekenhuiszorg onderdeel van afwegingen' 

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het is aan het Covid-19-crisisteam om premier Gilmar Pisas (MFK) te adviseren over eventuele maatregelen die moeten worden genomen. Dat is altijd een afweging van verschillende belangen. De ziekenhuiszorg is één aspect.

F03 Fer over maatregelen DushiDat zegt Lesley Fer, die als directeur Risicobeheersing en Rampenbestrijding deel uitmaakt van het crisisteam. Fer geeft geen mening over de dringende oproep van directeur Gilbert Martina van Curaçao Medical Center (CMC) aan de overheid om maatregelen te nemen. Martina vindt dat er weer een avondklok moet komen. Een verdere toename van covidpatiënten kan CMC niet aan, zei Martina zondag. Het ziekenhuis heeft niet voldoende personeel en geen geld om zelf verpleegkundigen in te huren.

Fer zegt dat het crisisteam al anderhalf jaar, sinds de uitbraak van de coronapandemie, op eenzelfde manier te werk gaat en alle belangen afweegt voordat wordt besloten om de maatregelen te verscherpen of te versoepelen. Behalve Fer maken onder andere ook epidemioloog Izzy Gerstenbluth en premier Pisas, als minister van Algemene Zaken, deel uit van het crisisteam.

Het aantal besmettingen moeten worden afgeremd, de vraag is alleen op welke manier. ,,De aantallen van honderden besmettingen per dag, zoals eerder dit jaar, dat willen we niet nog eens”, zegt Fer. Maar het advies aan Pisas zal altijd een afweging zijn van meerdere belangen. Dan gaat het om de situatie in het ziekenhuis, maar ook om de economische en sociale gevolgen. Fer: ,,Uitgangspunt is dat de maatregelen die worden genomen niet zwaarder zijn dan nodig, maar ook niet te licht.”

Voor oppositiepartijen PAR en MAN, de regeringspartijen in het vorige kabinet-Rhuggenaath, is de situatie in het ziekenhuis en de oproep van directeur Martina aanleiding om Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK) te vragen nog deze week een spoedvergadering uit te schrijven met als onderwerp het beleid van de regering-Pisas wat betreft Covid-19 en het vaccineren. Dat is dan een tweede poging, want ook op 19 juli dienden de fracties eenzelfde verzoek in bij America-Francisca. De fractieleden van PAR en MAN willen op de hoogte gebracht worden van de laatste ontwikkelingen rond Covid-19. Dan gaat het om: de dreiging van een code zwart bij CMC (dat wil zeggen dat het ziekenhuis geen patiënten meer kan aannemen), de beschikbaarheid van extra zorgpersoneel en fondsen om de kosten daarvoor te dekken, uitbreiding van de locaties om te vaccineren en de mogelijke voorzorgsmaatregelen die worden overwogen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.