Jonis: Geen stroomuitval door lekkage

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aqualectra heeft gisteren de dieselcentrale op het Isla-terrein weer opgestart. Dat kon nadat het lek in het brandblussysteem van een van de installaties was afgeschermd.
aqualectra 1Aqualectra-directeur Darick Jonis zegt dat door een lek in een leiding van het brandblussysteem water terechtkwam in een opvangbak voor restanten olie en andere olieproducten. De tank, die onder de grond ligt, liep daardoor over. De lekkage ontstond bij een koppelstuk in de leidingen. Jonis: ,,Het is geen groot lek, maar er is speciale apparatuur nodig voor de reparatie. We hebben een aannemer moeten inschakelen.” Het betreffende bedrijf kon niet eerder dan gisteren beginnen met de reparatiewerkzaamheden.
Jonis zegt dat de lekkage zeker niet te maken heeft met achterstallig onderhoud. De dieselcentrale op het terrein van de raffinaderij is ruim twintig jaar oud. Jonis: ,,De leidingen staan dagelijks onder druk. Zo’n lekkage onder de grond kan op een gegeven moment voorkomen.”
Vrijdag aan het eind van de middag heeft Aqualectra besloten de dieselcentrale vanwege veiligheidsredenen preventief stil te leggen nadat er brandstof lekte. De centrale heeft vier eenheden die samen 32 megawatt elektriciteit op kunnen wekken, daarvan was op dat moment 24 megawatt in gebruik. In een bericht op Facebook liet het nutsbedrijf weten dat de stroom ‘de komende uren mogelijk uit zou kunnen vallen’ als er vanwege het capaciteitstekort zou moeten worden geschakeld. Daardoor zou steeds een deel van het eiland geen elektriciteit hebben. Dat is uiteindelijk niet nodig geweest dankzij de wind. ,,De windmolens hebben fors bijgedragen en gezorgd dat er voldoende capaciteit was”, zegt Jonis.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).