Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaose regering wil de overlast bij Playa Piskadó in Westpunt aanpakken. Samen met alle betrokken partijen wordt in kaart gebracht welke problemen ontstaan door de vele bezoekers aan de kleine baai.

F03 Drukte playa piskado 1Want na een stille periode van ruim een jaar door de coronamaatregelen is het nu weer als vanouds druk bij de populaire baai die veel toeristen trekt vanwege de zeeschildpadden die daar voor de kust zwemmen. Volgens Gabriel Murray, sectordirecteur bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), heeft de zaak de aandacht van de ministeries van GMN, Economische Ontwikkeling (MEO) en Vervoer, Verkeer en Ruimtelijke Planning (VVRP). Ook toeristenbureau CTB is namens de overheid ingeschakeld. Murray: ,,We zijn nu in de inventarisatiefase en brengen samen met alle stakeholders de problematiek in kaart.”

Daarmee lijkt dan toch te gebeuren waar Sea Turtle Conservation Curaçao en touroperator FBTT Travel zich sterk voor maakten: alle betrokken partijen aan tafel krijgen om ervoor te zorgen dat zeeschildpadden en vissers minder hinder ondervinden van de grote aantallen toeristen die dagelijks de baai bij Westpunt bezoeken. In november 2019 noemde Mark Verburg van FBTT Travel in gesprek met deze krant als mogelijke oplossingen: informatieborden met wat wel en niet is toegestaan, een strandmanager en boeien rondom de pier om de aanlegsteigers af te schermen voor snorkelaars. ,,Maar dat kan allemaal niet zonder toestemming van de overheid”, zei Verburg destijds. ,,Het gaat om regelgeving en handhaving.”

Maar juist die overheid was steeds de grote afwezige bij de pogingen om alle betrokkenen bij elkaar te krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om touroperators, vissers, duikscholen en horecagelegenheden en de betrokken ministeries. Behalve de overlast voor de zeeschildpadden en de vissers van Westpunt, speelt er een parkeerprobleem.

Vorig jaar oktober deed Statenlid Giselle Mc William (MAN) nog eens een oproep om actie te ondernemen, voordat de toeristen weer terug zouden keren. ,,Door de Covid-19-pandemie is het aantal toeristen aanzienlijk afgenomen”, constateerde Mc William. ,,Dit is hét moment voor vissers, ondernemers, bewoners, Curaçao Sea Turtle Conservation en het ministerie van GMN om samen te komen en oplossingen te bedenken voor deze situatie die explosief kan worden wanneer overvolle bussen met toeristen weer het strand bereiken en een totale chaos veroorzaken.”

Volgens Verburg is het probleem niet het aantal bezoekers, maar vooral hoe mensen zich gedragen. Destijds zei Ard Vreugdenhil, veldcoördinator van Sea Turtle Conservation Curaçao, dat het respect voor de dieren voorop moest staan. ,,De populatie schildpadden is in twee jaar afgenomen van veertig naar tien tot vijftien”, zei Vreugdenhil. ,,De dieren vinden daar bij de pier gemakkelijk voedsel van resten vis, maar groeien op in door zonnebrandcrème verontreinigd water en ontwikkelen onnatuurlijk gedrag.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).