Van onze redactie
Willemstad - Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) en Heritage Plaza Consortium (HPC) willen dat het Plaza-project ‘als katalysator zal dienen voor verdere investeringen in onze prachtige binnenstad’.

F06 Plaza project als katalysatorDat zegt APC’s manager Investments Solange Fingal in gesprek met Curaçao Magazine, een uitgave van het Kabinet van de Gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag.

De afgelopen maanden hebben APC en HPC achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen van de ontwikkelingsplannen. ,,Het is mooi om te zien hoeveel belangstellenden zich aanmelden voor het project. Voor een succesvolle realisatie is draagvlak zeker nodig. APC ziet het strategisch belang van investeren in de lokale economie en het behalen van het nodige rendement voor zijn klanten.”

Met de koop van het voormalige Plaza Hotel in hartje Punda geeft pensioenfonds APC aan onverminderd te geloven in de toekomst van het eiland en daar graag een forse steen aan bij te willen dragen. Fingal wordt aangehaald: ,,Samen met het Heritage Plaza Consortium (HPC) worden er hoge ambities gesteld aan dit grootschalige herontwikkelingsproject. Met oog op het 25-jarig bestaan van Willemstad als Unesco Werelderfgoedstad in 2022 krijgt erfgoed een essentiële plek in de plannen. ‘Op oude wortels bouwen aan een nieuwe toekomst voor Curaçao’ vormt dan ook de kern van de visie voor het Plaza-project.”

De manager Investments legt uit dat de ruimtelijke invulling begint met het verbinden van de locatie met de rest van Punda en andere delen van de binnenstad. ,,Plezierige looproutes, zichtlijnen, hoogwaardige architectuur, verbinding met het waterfront, aandacht voor het erfgoed en aantrekkelijke openbare ruimten moeten leiden tot nieuwe impulsen voor Willemstad.”

Deze zogenaamde ‘hotspots’ zijn belangrijk voor de leefbaarheid van de stad, het stimuleren van spontane ontmoetingen en meer activiteiten in het centrum. ,,Een dergelijke infrastructuur is vitaal voor het aanjagen van positieve sociaaleconomische ontwikkelingen, maar ook voor de verdere ontwikkeling van de toeristische sector.”

De herontwikkeling van het Plaza-gebied is daarom ‘heel veel meer’ dan een vastgoedproject. Fingal in Curaçao Magazine: ,,Het moet een impuls geven aan het stadsdeel Punda en de gehele economie van Curaçao. We zien het als een middel om de sociaaleconomische positie van de inwoners van het land te versterken.”

Vanwege de iconische locatie leent het project zich tevens uitstekend voor het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van de binnenstad, waardoor deze wint aan aantrekkelijkheid. ,,De Unesco Werelderfgoed-status biedt kansen om dit unieke gebied te transformeren naar een plek waar erfgoed, naast cultuurhistorische waarde, ook in economisch opzicht toegevoegde waarde krijgt.”

Naast de economische en ruimtelijke doelstellingen heeft het project ook als doel ‘de samenwerking binnen het Koninkrijk te versterken’. De Investments-manager van APC: ,,Door de uitdagingen rond economie, erfgoed en onderwijs gezamenlijk op te pakken, moet er een win-winsituatie ontstaan voor Curaçao en Nederland. Deze doelstellingen vormen samen de basis voor de visie en uitgangspunten van de ontwikkeling die ons met Plaza voor ogen staat. Het ruimtelijk ontwerp en programma worden uiteindelijk de vertaling van deze brede visie waarmee de geschetste doelen moeten worden bereikt.”

In de jongste uitgave van het Kabinet van de Gevolmachtigde minister wordt uitgelegd dat de verschillende elementen elkaar moeten versterken en resulteren in een samenhangend geheel.

,,We gaan impact maken door een bruisend gebied te realiseren waarin wonen, cultuur, onderwijs, ondernemerschap en recreatie gecombineerd worden op één plek. Dit zal ervoor zorgen dat het Plaza-gebied aantrekkelijk wordt voor zowel bewoners als bezoekers van ons eiland. In lijn met Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties moet dit project uiteindelijk een bijdrage leveren aan het creëren van inclusieve, veilige, veerkrachtige en duurzame stedelijke gebieden.”

Het vastgoedteam van APC bestaat uit onder andere Erwin van der Wilk, Joseluis Da Silva, Corina Regales en Daivis de Haas.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.