Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht in Amsterdam. Maar zolang de Nederlandse overheid 1 juli niet erkent als nationale vrije dag, neemt Nederland ook geen verantwoordelijkheid voor deze gedeelde geschiedenis.

F06 Petitie 1 juli feestdag NL LuckhardtDat zeggen de organisaties FunX, Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives. Zij zijn een petitie gestart om te eisen dat 1 juli - ook een herdenkingsdag op Curaçao - een nationale feestdag wordt en Nederland formeel excuses aanbiedt voor haar rol in de slavernij.

Zij schrijven bij de petitie: ,,Op 1 juli 1863 werd de Nederlandse slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Het is tijd dat de politiek erkent dat de trans-Atlantische slavenhandel een onmiskenbaar onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis. Dat is na meer dan 150 jaar hard nodig, want de gevolgen van kolonialisme en slavernij werken nog steeds door in de huidige samenleving: institutioneel racisme, onderdrukking en ongelijkheid zijn dagelijkse realiteit voor veel Afro-Nederlanders. De eerste stap naar een gelijkwaardiger Nederland is het onderkennen van de koloniale geschiedenis.”

Mitchell Esajas, medeoprichter van The Black Archives, legt uit: ,,Nederland is een van de grootste naties geweest die betrokken was bij de handel in tot slaaf gemaakte mensen en net als bij 4 en 5 mei, voor de Tweede Wereldoorlog, is het iets waar we bij stil moeten staan zodat het nooit meer gebeurt. Ook omdat er een erfenis is waar we vandaag de dag nog last van hebben in de vorm van ongelijkheid en racisme.”

Jerry Afriyie van Stichting Nederland Wordt Beter: ,,Ik denk dat het ons gaat dwingen om te dealen met het verleden. Zolang we het verleden geen plek geven, blijven we het met ons meesjouwen.”
Gisteren waren er al over de 8.000 digitale handtekeningen gezet van de 40.000 handtekeningen die er verzameld moeten worden.

De petitie kan ondertekend worden op www.nederlandwordtbeter.nl/1juli.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).