Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Aliansa, de koepelorganisatie die opkomt voor slachtoffers van relationeel en huiselijk geweld, stelt met groeiende verbazing kennis te hebben genomen van een geval van relationeel geweld vorige week waarbij het slachtoffer, maar ook anderen, grote kans hebben gelopen te overlijden.

aliansaAliansa, die meent dat er veel fouten zijn gemaakt in deze zaak, wijst op het Nationaal Plan - een instrument om huiselijk geweld te bestrijden - en geeft aan dat dit niet is toegepast.
Aliansa heeft verschillende vragen gesteld aan de organisaties, waaronder het Openbaar Ministerie (OM), die betrokken zijn bij de zaak en die volgens Aliansa het slachtoffer - de moeder - in de steek hebben gelaten. Aliansa heeft de hoop dat ‘het OM en alle diensten die de moeder zelfs hebben vervolgd, lering hieruit hebben getrokken’. Zo werd het slachtoffer moeder tot vier keer toe gedetineerd omdat zij niet zou meewerken aan de bezoekregeling met vader. Aliansa vraagt om een diepgaand onderzoek in deze zaak.
Het slachtoffer had vijf aangiftes van mishandeling gedaan tegen de verdachte, maar - zo betreurt Aliansa - hier is niets mee gedaan. ,,Wel moest het slachtoffer meewerken aan het recht van de vader - die heel gewelddadig was - om de kinderen te bezoeken. Dit ‘recht’ vond het OM belangrijker dan het recht op leven van het slachtoffer en op een leven voor de kinderen zonder geweld. Weten de betrokken organisaties wat de gevolgen zijn voor kinderen die opgroeien met geweld? Hebben zij een psycholoog met de kinderen laten praten voor deze drastische besluiten zijn genomen?” zo vraagt Aliansa zich af.

De verdachte vader heeft volgens Aliansa het oudste kind van het slachtoffer - niet zijn biologische kind - seksueel misbruikt. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat de moeder Curaçao werd uitgezet om vervolgens in Santo Domingo een poging te doen haar te vermoorden. Beschikten het OM en andere diensten die de vader hebben geholpen, waaronder de Voogdijraad en Slachtofferhulp over deze informatie? wil Aliansa weten. ,,Als het antwoord ja is, wat was dan de reden waarom de verdachte voorrang genoot boven de moeder? Kan de bevolking hier antwoord op krijgen?”
Aliansa kaart nog verschillende andere punten aan waarbij de justitiële autoriteiten zouden hebben gefaald en vraagt wat nu precies het beleid is dat wordt gehanteerd in dergelijke situaties. ,,Zoals deze zaak is behandeld, benadrukt wederom het gebrek aan efficiëntie bij de organisaties die juist in de bres horen te springen voor slachtoffers. Aliansa is op de hoogte van meerdere zaken die zich de afgelopen tijd hebben afgespeeld waarbij de rechten van het slachtoffer het niet halen bij de ‘rechten’ van de dader. Als het OM op deze manier prioriteit geeft aan slachtoffers van huiselijk geweld hebben we een groot probleem op Curaçao”, zo sluit Aliansa af.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).