Huidige coronamaatregelen van kracht tot en met 30 april

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Ondanks hoopvolle cijfers van de afgelopen dagen is de coronasituatie op Curaçao en in het Curaçao Medical Center nog lang niet onder controle. Daarom worden de huidige maatregelen, waaronder de avondklok, in ieder geval tot vrijdag 30 april verlengd.

controle1Dat hebben premier Eugene Rhuggenaath en epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren bekendgemaakt. Tijdens een persconferentie stond het tweetal gisteren stil bij de huidige stand van zaken met betrekking tot coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en fatale slachtoffers als gevolg van het coronavirus. ,,De druk op het ziekenhuis blijft hoog omdat de besmettingsgraad nog steeds hoog is. De positivity rate is nu aan het dalen, maar is nog altijd hoog. Het gemiddelde is nu 25 procent. Maar waar iedereen pas echt van schrikt is het aantal doden als gevolg van het virus”, vertelde epidemioloog Izzy Gerstenbluth. ,,Lange tijd is het aantal doden relatief laag gebleven. Tot 19 maart. Toen waren de verkiezingen en daarna is het aantal doden in korte tijd aanzienlijk gestegen. Binnen drie weken werd het aantal fatale slachtoffers op Curaçao verdriedubbeld. We hadden eerst voor al die maanden 22 dodelijke slachtoffers en in drie weken tijd is dat aantal tot bijna 80 gestegen. Daar ligt het probleem. We moeten oppassen. Daarom is het zaak dat de maatregelen nu van kracht blijven.”

De daling in het aantal nieuwe besmettingen dat met name aan het begin van deze week werd geregistreerd, zegt nog niet veel, zegt Gerstenbluth. ,,Het geeft een beetje een vertekend beeld; we moeten er rekening mee houden dat er in het weekeinde minder wordt getest. Het is nu nog te vroeg om met zekerheid te zeggen dat de besmettingen aan het afnemen zijn.”
En aantallen van in de honderd - hoewel minder dan de 400+ die het eiland onlangs dagelijks registreerde - zijn gewoon veel en veel te hoog voor het eiland. In het ziekenhuis waren woensdag 100 personen met covid opgenomen, van wie 42 op de ic. ,,Normaal gesproken heb je 16 bedden op de ic. We zijn nu opgeschaald naar 42. Denk je eens in: zelfs de grotere ziekenhuizen hebben dit normaal gesproken niet. De druk op het ziekenhuis en het personeel is ongekend hoog”, aldus de epidemioloog.
Gerstenbluth benadrukt dat het virus dat nu verspreid wordt - de Britse variant van het coronavirus - een totaal ander gedrag heeft dan de variant waar we eerst mee te maken hadden. ,,Deze verspreidt zich veel sneller. Dat moeten we niet vergeten. Als we de teugels nu al laten vieren en de maatregelen versoepelen, zijn we zo weer terug naar 500+ nieuwe besmettingen per dag en verschillende sterfgevallen. Zelfs jongere mensen zijn nu aan het overlijden. En dat mag niet zo zijn. Er is dus geen enkele andere optie; we kunnen nu nog niet versoepelen. Deze situatie is helaas nog niet onder controle.”

Vaccin biedt perspectief
Hoe donker de huidige dagen ook zijn, met de vele besmettingen en maatregelen, er is perspectief; er is licht aan het einde van de tunnel. Dat zei zowel de premier als Gerstenbluth. Rhuggenaath gaf aan dat hij en zijn team volgende week willen beginnen met de gemeenschap mogelijkheden te presenteren om zo veel mogelijk terug te keren naar een normale situatie. ,,Hierbij wel rekening houdend met de besmettingen en de situatie in het ziekenhuis. Het moet op een verantwoordelijke wijze en gecontroleerd gebeuren”, aldus de minister-president.
Gerstenbluth gaf aan dat een vaccin bijdraagt aan dat perspectief van een zo normaal mogelijk leven. ,,Kijk eens naar het totaalaantal mensen dat sinds de pandemie Curaçao heeft bereikt door het virus is geraakt. Het gaat hierbij om bijna 12.000 personen. Dat is circa 10 procent van de bevolking en kijk al naar het effect hiervan. Daar schrik je toch van. Een vaccin helpt om dit effect zo veel mogelijk te minimaliseren. Maar daarvoor moet het grootste deel van de bevolking wel het vaccin nemen, ten minste 85 procent. Daarom komt elke keer weer die dringende oproep om te vaccineren. Iedereen moet doen wat hij of zij zelf wil en juist acht en je mag een ander nimmer een verwijt maken om een besluit of mening die anders is dan die van jou, maar neem wel een besluit op basis van juiste informatie en niet op basis van ruis.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).