Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft dringend meer medisch personeel nodig. Het ziekenhuis houdt rekening met een grote toename van het aantal covidpatiënten en verwacht dat op korte termijn moet worden uitgeweken naar het voormalige ziekenhuis Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos).

unnamed 1In Sehos komen 33 bedden met de mogelijkheid tot uitbreiding naar 97. Het idee is dat in het Sehos-gebouw aan de Breedestraat de ‘low en medium care’-covidpatiënten worden opgenomen. ,,De high care-zorg blijft geconcentreerd in CMC”, zegt woordvoerder Germaine Gibbs. Gisteren zijn met hulp van Nederland tien beademingsapparaten uit Bonaire overgekomen. In totaal heeft het ziekenhuis nu 54 apparaten beschikbaar om covidpatiënten te beademen. Daarvan waren er vandaag 33 in gebruik.

Vandaag lagen er 104 covidpatiënten in het ziekenhuis, van wie 32 intensieve zorg nodig hadden. De ic-capaciteit op de intensive care (16) en de Recovery Room (14) is dus bezet. Op de afdeling acute opname zijn twee ic-plekken ingericht. Ondertussen wordt gezocht naar mogelijkheden om ook op andere afdelingen bedden geschikt te maken voor ic-zorg.

De extra bedden, materialen en apparatuur zijn op een of andere manier op korte termijn wel te regelen, maar cruciaal is dat er voldoende medisch personeel voorhanden is om de zorg ook uit te kunnen voeren. Meer dan 200 mensen met ervaring in de zorg hebben zich aangemeld als vrijwilliger. Dit weekeinde gaat de eerste groep van twintig mensen, na een keuring en training, aan de slag. Maar er is dringend meer hulp nodig, om het huidige personeel te ontlasten. ,,We zoeken specifiek mensen met een medische achtergrond”, zegt Gibbs.

De limiet van wat mogelijk is komt langzaam maar zeker in zicht. CMC heeft het maximaal mogelijke aantal van 148 bedden gereserveerd voor patiënten met Covid-19. Dat is inclusief de ic-bedden. Het ziekenhuis heeft 300 bedden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).