Ook tariefsverhoging stroom en water

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Benzine wordt volgende week 23,5 cent per liter duurder. Van 1,98 gulden nu stijgt de prijs naar 2,215 gulden. Voor een liter diesel moet straks 1,68 gulden worden betaald (is 1,55 gulden); dat is een toename met 13 cent.
benzine,,De eindgebruikerstarieven voor Mogas 95 en Gasolie LSD stijgen voornamelijk door een substantiële stijging van de aankoopprijzen. Dit is het gevolg van de aanhoudende ontwikkeling van de internationale olie- en brandstofprijzen, die sinds november 2020 stijgingen van 55-75 procent hebben doorgemaakt”, luidt de uitleg.
De prijsstijging van brandstof gaat in op dinsdag 30 maart. Ook de tarieven van elektriciteit en water stijgen, maar dat gebeurt met ingang van donderdag 1 april 2021. Dit meldt het Bureau Telecommunicatie en Post (BT&P). Dit bureau houdt toezicht op de prijsontwikkelingen van olieproducten en van nutsvoorzieningen.
Wat elektra betreft gaat het goedkoopste huishoudelijk tarief voor gebruik tot 250 kWh van 59 cent per kWh naar bijna 62 cent. Voor water betaalt een huishouden tot 9 kuub (m3) momenteel nog bijna 8,28 gulden per kuub en dat wordt 8,49 gulden. Het component ‘basistarief’ - wat naar Aqualectra gaat voor de productie en distributie van stroom en water - blijft ongewijzigd. ,,De elektriciteits- en watertarieven stijgen voornamelijk vanwege hogere brandstofkosten voor de productie van elektriciteit respectievelijk hogere elektriciteitskosten voor de productie van water.”
Zoals reeds eerder aangekondigd door BT&P, is er sinds november 2020 sprake van een sterke aanhoudende stijging van de internationale prijsnoteringen voor zowel ruwe olie als geraffineerde brandstoffen. Deze ontwikkelingen hebben internationaal stijgingen van de brandstoftarieven tot gevolg. ,,Ook op Curaçao leiden deze stijgingen de komende maand(en) tot verhoging van de tarieven voor brandstoffen en utiliteiten”, aldus BT&P.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).